vineri

20 mai, 2022

Moscova curtează Beijing: Serghei Lavrov anunță în China că UE și Rusia nu mai au relații instituționale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2021

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (foto), a afirmat marți că nu mai există relații între țara sa și UE, învinuind Bruxelles-ul pentru „distrugerea mecanismelor construite de-a lungul anilor”. El a făcut comentariile în timpul unei vizite în China, care semnalează dorința Moscovei pentru o apropiere între Rusia și China.

„Nu există relații cu Uniunea Europeană, ca organizație. Întreaga infrastructură a acestor relații a fost distrusă de deciziile unilaterale de la Bruxelles”, a declarat Serghei Lavrov, citat de Moscow Times, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său chinez, Wang Yi.


Ministrul rus de Externe a precizat că Moscova întreține în acest moment relații numai cu statele membre UE.

„Dacă Europa a întrerupt aceste relații – distrugând pur și simplu toate mecanismele construite de-a lungul mai multor ani – și avem doar țări europene individuale care doresc să se ghideze după interesele lor naționale, atunci acest lucru duce în mod obiectiv la dezvoltarea mai rapidă a relațiilor cu China decât cu ceea ce a mai rămas din relațiile noastre cu țările europene „, a mai spus Serghei Lavrov la conferința de presă organizată în orașul chinez Guilin.

”Pe frontul de Vest nu există nicio modificare, dar în Est avem o agendă bogată, care se dezvoltă în fiecare an”, a mai afirmat ministrul rus de Externe, potrivit Reuters.

Serghei Lavrov și Wang Yi au declarat că doresc organizarea unui summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, pe fondul a ceea ce au numit ”turbulențe politice sporite”, amândoi oficialii susținând că Statele Unite acționează într-un mod distructiv.


Rusia și China, care au relații încordate cu Occidentul, au făcut solicitarea la finalul discuțiilor purtate de miniștrii de Externe. În comunicatul emis la finalul discuțiilor se menționează: ”Am luat notă de atitudinea destructivă a intențiilor SUA, care se bazează în continuare pe alianțe politico-militare din era Războiului Rece și care își construiesc noi alianțe în același spirit”.

Aceeași declarație comună solicită ”altor state” să se abțină să se mai amestece în treburile interne ale Rusiei și Chinei.

Serghei Lavrov a mai precizat că Rusia și China privesc drept inacceptabile sancțiunile Occidentale și ale Europei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aflat într-o vizită de 2 zile în China, Serghei Lavrov a lansat, potrivit Euractiv, un apel public ca Moscova și Beijing ”să își reducă dependența față de dolar”.

SUA, UE, Marea Britanie și Canada au impus luni sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi responsabili de abuzurile comise împotriva minorității uigure. Rusia se pregătește pentru o nouă rundă de sancțiuni americane pentru amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: