vineri

15 martie, 2024

11 aprilie, 2021

FOTO: credit NASA/JPL-Caltech/ASU

NASA a amânat, până „cel mai devreme în 14 aprilie”, primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity pe planeta Marte, care ar fi trebuit să aibă loc duminică.

„În timpul unui test de rotație de mare viteză a rotoarelor, care a avut loc vineri, secvența de comandă care controlează testul s-a încheiat înainte de vreme, din cauza unui temporizator „watchdog”, atunci când urma tranziția computerului de zbor de la modul „Pre-Flight” în modul „Flight”. Elicopterul este în siguranță și a comunicat întregul său set de telemetrie pe Pământ”, a comunicat NASA.

Zborul mini-elicopterului de aproape două kilograme şi nu mai mare decât o minge de fotbal va fi o premieră în istoria omenirii. Aparatul a fost transportat cu  roverul Perseverance, care a ajuns pe Marte la mijlocul lunii februarie.

(Citiți și: „Sunt în siguranță pe Marte” – Mesajul roverului Perseverance după sosirea pe planeta roșie”)


Cele două elice ale Ingenuity trebuie să se rotească la viteză maximă, încă aflându-se la sol, cu mai mult de 2.400 de rotații pe minut, adică de aproximativ opt ori mai repede decât elicea unui elicopter pe Pământ, pentru că atmosfera marțiană are doar 1% din densitatea celei a Pământului.

Micul elicopter Ingenuity ar trebui să zboare în condițiile unei înălțimi de trei ori mai mare decât a Everestului.

Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de 3 metri în aer, să plutească, și  apoi să se coboare în siguranță înapoi la sol. Drona ar urma să încerce  până la patru zboruri din ce în ce mai dificile.

Temporizatorul de supraveghere alertează sistemul cu privire la orice probleme potențiale și oprește sistemul  dacă funcționarea lui nu decurge conform programării. E echipă NASA revizuiește telemetria pentru a diagnostica problema. Apoi testul de viteză maximă va fi reprogramat – mai spune comunicatul NASA.


Ingenuity a ieșit din Perseverance sâmbătă și s-a confruntat cu temperaturile foarte scăzute de pe suprafașa planetei Marte, care pot ajunge la minus 90 de grade Celsius pe suprafața lui Marte și expun dispozitivul la riscuri.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: