vineri

19 aprilie, 2024

19 februarie, 2021

Sursa: NASA

Roverul Perseverance trimis de NASA spre Marte a ajuns joi seară pe suprafața planetei roșii, la ora programată (22.55 ora României), marcând un moment istoric în explorarea spațială. Perseverance este cel mai avansat laborator astrobiologic trimis până acum în spațiu.

„I am safe on Mars” este primul mesaj transmis prin  Twitter de Perseverance, după o călătorie de 7 luni,  de la 472 de milioane de kilometri depărtare, dintr-un crater uriaș de unde își va începe cercetarea inclusiv în căutarea urmelor de viață microbiologică.

Mesajului i-a luat 11 minute să ajungă pe Pământ, după ce a fost transmis. Nava spațială robotizată a avut nevoie de o serie de manevre complicate pentru „amartizare”, suită de operațiuni numită de NASA „Cele 7 minute de teroare”, pentru că a fost „cea mai elaborată și provocatoare ispravă din analele zborurilor spațiale robotizate”,  potrivit Reuters.


„O realizare uimitoare . (…) Nu vă pot spune cât de copleșit de emoție am fost”, a declarat directorul în exercițiu  al NASA, Steve Jurczyk.

„Amartizarea” a fost cea mai riscantă parte a efortului de doi ani, care a costat de 2,7 miliarde de dolari, de a căuta posibile semne fosilizate ale microbilor care ar fi putut exista pe Marte acum aproximativ 3 miliarde de ani, când a patra planetă de la Soare era mai umedă, mai caldă și,  potențial, mai ospitalieră  pentru viață.

Oamenii de știință speră să găsească biosemnături încorporate în eșantioane de sedimente antice pe care Perseverance le va extrage din roca marțiană pentru analize viitoare pe Pământ – primele astfel de exemplare colectate vreodată de omenire de pe altă planetă.

Două misiuni ulterioare pe Marte sunt planificate pentru a prelua probele și a le aduce la NASA în următorul deceniu, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.


Oamenii de știință de la NASA au descris misiunea Perseverance drept cea mai ambițioasă dintre cele aproape 20  întreprinse de SUA pe Marte, începând cu zborul navei spațiale Mariner din 1965 și până la roverul Curiosity, care a vizitat planeta în 2012 și este încă în funcțiune, la fel ca și lander-ul staționar InSight, care a sosit în 2018 pentru a sonda planeta.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: