vineri

29 martie, 2024

31 martie, 2016

MUGUR ISARESCU - Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a subliniat joi, într-un briefing ce a avut loc după ședința de politică monetară, că banca centrală și-a propus să îngusteze în perioada următoare coridorului de dobândă, o decizie care a fost interpretată de unii analiști drept o înăsprire a politicii monetare, dar care ar trebui privită ca o ajustare a acesteia la realitatea economică.

Consiliul de Administrație al BNR a decis joi menținerea dobânzii cheie de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei (8% pe an) și în valută (12% pe an) ale instituțiilor de credit.

(Citiți și: ”Atenție la inflație și la economisire !”)

Mugur Isărescu a precizat că îngustarea coridorului are o semnificație clară, respectiv întărirea puterii de semnal pe care trebuie să o aibă dobânda cheie de politică monetară.


”Și ca urmare a discuțiilor cu organismele financiare internaționale s-a conturat ca un prim pas ar fi îngustrarea coridorului de dobândă. Semnificația unei asemenea măsuri este clară. Ea arată că întărim puterea de semnal pe care trebuie să o aibă rata de dobândă de politică monetară. Între timp, până când o asemenea măsură va fi luată, va trebui să clarificăm inclusiv cu opinia publică ce alte semnificații are o asemenea îngustare. Fac acest comentariu pentru că am văzut analiști spunând că o asemenea îngustare ar însemna întărirea politicii monetare. Motivul – ar crește rata de dobândă pentru facilitatea de depozit. Așa este. Dacă de exemplu coridorul s-ar micșora cu 0,25 la sută, aceasta va crește de la 0,25% la 0,5% și ar putea să însemne, să fie trecută la capitolul înăsprire sau întărire a politicii monetare”, a spus guvernatorul BNR.

El a precizat că decizia are o semnificație și mai importantă și anume că BNR se opune ca România să ajungă la dobânzi negative.

”Eu cred că are și o semnificație mult mai importantă. Este un semnal clar că ne opunem ca în România să ajungem la dobânzi negative la depozite și acest lucru poate să fie trecut de anumiți analiști la capitolul întărire de politică monetară. Eu aș spune că e mai degrabă o calibrare a politicii monetare pentru a fi coerenți cu ceea ce am declarat. Nu avem deflație. Este o inflație negativă tranzitorie în România. Nu avem deflație. Consumul crește, salariile cresc chiar rapid, cererea internă este expansionistă. Avem un deficit fiscal mai mare. Acestea nu sunt semnale de deflație ci dimpotrivă și atunci eu aș citi așa: Banca Națională este coerentă și în strânsă legătură cu viziunea sa asupra situației economiei românești în acest an care nu este o situație de deflație – calibrează mai bine politica monetară”, a arătat Isărescu.

În acest moment, coridorul din jurul dobânzii de politică monetară este de 1,5 puncte procentuale în jurul dobânzii de politică monetară de 1,75%. Astfel, dobânda pentru facilitatea de depozit este de 0,25%, iar pentru facilitatea de credit (Lombard) este de 3,25%.


Dacă se îngustează coridorul și rămâne simetric se reduce rata de dobândă Lombard de la 3,25 la 3 la sută. Semnificația ratei de dobândă Lombard este un fel de dobândă minimă la credite. Este o facilitate la care băncile au acces în fiecare zi când au nevoie de lichiditate așa cum rata de dobândă la facilitatea de depozit ar semnifica un minim al dobânzilor pe piața monetară și deci și la depozite pe partea cealaltă ar fi un fel de minim la rata creditelor, o reducere a acestei rate de dobândă la facilitatea Lombard categoric nu înseamnă întărire de politică monetară. Poate să aibă chiar semnificație inversă, se mai ieftinesc creditele”, a mai precizat Isărescu.

Analiștii financiar-bancari se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie de politică monetară de la 1,75% în an acest an la 2,5% în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: