miercuri

1 mai, 2024

18 martie, 2019

Perioada actuală este „numai bună” pentru testarea maturităţii instituţionale a Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit unui discurs al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Totodată, BNR nu furnizează orice fel de servici publice, odată cu stabilitatea monedei naționale, mai spune discursul guvernatorului, citit, luni, de purtătorul de cuvânt al BNR la decernarea premiului „Funcționarul de demnitate publică din administrația centrală”, de către Romanian Business Leaders.

„Trebuie spus că funcția publică a băncii centrale și activitatea din această instituție nu se subscriu ușor conceptului de activitate funcționărească. E simplu de înțeles și că ceea ce facem la banca centrală trece peste înțelegerea administrației ca furnizoare de servicii publice”, spune discursul guvernatorului.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Granița roșie pe care trebuie să o apere mediul de afaceri. Cele 9 puncte care-o definesc”)


Totdată, guvernatorul BNR explică astfel și ”dificultatea de a transmite public, simplu și clar, efectul activității noastre”.

„Bunurile publice pe care le furnizăm – o monedă națională credibilă, convertibilă, stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară, supravegherea sistemului bancar sau suportul pentru finanțările externe ale statului – ies în prim-plan doar atunci când nu le ai, când nu funcționează”, spune Mugur Isărescu.

Ținta BNR

„Banca Națională a depășit de mult perioada de construcție instituțională. Maturitatea unei instituții trebuie probată în permanență, cu fiecare ocazie când apar provocări, întrebări, tensiuni. Așadar, acum este o nouă perioadă „numai bună” pentru a proba cu succes ce am construit”, spune discursul guvernatorului.

BNR și mai ales guvernatorul acesteia sunt de mai bine de un an țintele unui tir politic al partidelor susținut de guvernământ, pe măsură ce politicile guvernamentale, slariale și de relaxare fiscală, au dus la creșterea inflației și a deficitelor comercial și de cont curent.


BNR s-a văzut nevoită să crească dobânda sa de referință pentru a ține sub control inflația și pentru a restabili ordinea pe o piaţă pe care deja tendinţa dobânzilor devenise explozivă.

De asemenea, moneda naţională a suferit o depreciere substanţială.

Dificultăţile de finanţare ale deficitului bugetar au făcut cercurile guvernamentale să propună scenariul repatrierii rezevei de aur.

„Faptul că într-o perioadă în care nu sunt crize propriu-zise, țineți să premiați pentru toate aceste lucruri un bancher central, mă bucură. Pentru mine, semnificația acestui premiu este că Romanian Business Leaders – comunitatea importantă de lideri de afaceri pe care o reprezentanți – înțelege corect eforturile și munca dificilă care stau în spatele stabilității de orice fel furnizate de echipele de la BNR”, a mai spus Mugur Isărescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: