vineri

26 aprilie, 2024

9 mai, 2019

În marja summit-ului de la Sibiu s-au petrecut și alte evenimente importante. Spicuiri, pe scurt:

  • Președintele Klaus Iohannis și omologul său francez, Emmanuel Macron, au avut o întâlnire bilaterală, în marja summitului informal al Consiliului European de la Sibiu. Klaus Iohannis l-a invitat pe președintele francez chiar în fostul său birou de primar al Sibiului. Informația se regăsește pe site-ul Administrației Prezidențiale și este ilustrată cu câteva imagini de la această întâlnire, care a avut loc, probabil, între cele două sesiuni de lucru ale reuniunii liderilor europeni de la Sibiu.
  • Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, a declarat înainte de summit că România va intra în spaţiul Schengen atunci când va respecta principiile statului de drept şi democraţiei. Întrebat când crede că va fi România pregătită, Rutte a răspuns: „Când vă veţi conforma tuturor regulilor: statul de drept, democraţia. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment.”
  • Întâlnire bilaterală a premierului Ungariei și a președintele Consiliului European. Momentul este prezentat de o înregistrare video postată pe site-ul Consiliului.
    Singurul lucru care se poate distinge clar din înregistrare este răspunsul: ”Nu!” pe care Viktor Orban îl dă la o întrebare pusă de Donald Tusk.
  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a repetat la summit-ul de la Sibiu că se opune sistemului de desemnare a președintelui Comisiei Europene după sistemul ”cap de listă”, susținut de actualul președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker.
    ”Eu am fost foarte clar asupra acestui subiect, încă de la început- nu cred că este abordarea corectă până nu vom avea liste transnaţionale”, a spus Emmanuel Macron.
  • Președintele Macron are susținători de lux. Într-o înregistrare video a Euronews, premierul luxemburghez Xavier Bettel este surprins de camere cum îndemnă românii adunați în Piața Mare să îi scandeze numele lui Emmanuel Macron.
  • Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a fost cel care a răspuns președintelui Macron. În conferința sa de presă, Antonio Tajani a afirmat că, dacă nu se respectă ”procesul Spitzenkandidat”, asta ar însemna ”o încercare de a limita libertatea democratică”.

(Citiți și: ”Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei”)

  • La summit-ul de la Sibiu a participat și o delegație britanică, condusă de ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay.
    El a avut o serie de întâlniri bilaterale, printre care cu candidatul PPE la șefia Comisiei, Manfred Weber, și cu Amélie de Montchalin, ministrul francez pentru Europa.

În loc de Brexit – a apărut disputa Cipru-Turcia

  • Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a plecat de la Sibiu imediat după finalul sesiunii plenare. El s-a reîntors în Spania pentru a-l vizita pe fostul lider socialist Alfredo Pérez Rubalcaba, internat în spital după un accident vascular cerebral.
  • La summit-ul de la Sibiu nu s-a discutat despre Brexit. Pe agendă a apărut însă disputa Cipru-Turcia, problemă ridicată de președintele republicii, Nicos Anastasiades, dar și de premierul grec Alexis Tsipras. Turcia este somată de UE să oprească forajele după gaze naturale în apele teritoriale cipriote.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: