12 iulie, 2021

Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut la scrutinul de duminică 52,8% din voturi – cel mai mare scor obținut de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a centralizat luni procesele verbale din toate cele 2.150 de secții de vot organizate la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Potrivit acestor date, a XI-a legislatură a Parlamentului este distribuiță în felul următor: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM) și Partidul “Șor” – 6 mandate.


Partidul Acțiune și Solidaritate, partid din care provine și actualul președinte al Republicii, Maia Sandu, urmează să formeze singur guvernul, având o majoritate confortabilă în Parlament, care îi permite să adopte orice tip de lege.

În Republica Moldova, cea mai compleză majoritate o reprezintă votul a 2/3 dintre aleşi plus unu pentru a putea să modifice Constituţia.

(Citiți și:”Cristian Grosu / Istoria și-a aruncat buzduganul în poarta de la Est: Măcar acum se trezește România?”)

După validarea mandatelor este probabilă constituirea a patru fracţiuni parlamentare – PAS, PSRM, PCRM şi PPŞ, dacă socialiştii şi comuniştii nu vor decide menţinerea Blocului electoral creat la 12 mai 2021.

Portalul alegeri.md prezintă și lista preliminară a celor 101 deputați, între care îi regăsim din nou pe Igor Dodon și Vladimir Voronin.


Sub pragul electoral de 5% s-a clasat Blocul Electoral ”Renato Usatîi” – 4,10%. AUR nu a reușit să ia nici măcar o zecime din pragul electoral, primind doar 0,49% dintre voturi.

Cetățenii Republicii Moldova au ales între 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, alegerile fiind considerate valabile.

Prezent în Republica Moldova în calitate de observator UE, europarlamentarul român Siegfried Mureșan afirmă că ”procesul electoral s-a desfășurat bine, fără incidente semnificative, iar alegerile au fost libere și democratice”.

”Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova, mă bucur că avem acum un nou Parlament legitim, care respectă voința oamenilor și în care se regăsește o majoritate transparentă. Mă bucur cu atât mai mult cu cât această majoritate este una proeuropeană, care își dorește întărirea și reformarea Republicii Moldova și își dorește legături strânse cu Uniunea Europeană.

Avem acum oportunitatea de a ajuta și mai mult cetățenii Republicii Moldova în perioada următoare. Vom fi alături de noul guvern pentru implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă: reformarea administrației publice, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reformarea justiției și întărirea statului de drept”, transmite Mureșan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: