marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2023

Republica Moldova își pune tot mai des întrebarea dacă se poate apăra sigură sau ar trebui să adere la o alianță mai mare, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în cadrul unui interviu acordat Politico.

“Există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico.

Războiul din Ucraina determină Moldova să se îndepărteze de neutralitatea consacrată și să-și dorească să facă parte dintr-o „alianță mai mare”.


Întrebată despre o posibilă aderare la NATO, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus mărturisit că poartă discuții despre capacitatea țării de a se apăra, iar dacă ajunge la concluzia că au nevoie de ajutor va lua în considerare să schimbe constituțional neutralitatea.

(Citește și: „Bogdan Aurescu: La Ministeriala NATO de la București va fi pentru prima dată când Republica Moldova este reprezentată la un astfel de format”)

„Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea.

 „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic.”

Totuși, Maia Sandu s-a ferit să numească alianța NATO, din cauza președintelui Vladimir Putin, care a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova și aliații occidentali.


Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo. Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie anul trecut.

(Citește și: „Editorial Maia Sandu în Politico: Securitatea Europei este în joc în Republica Moldova”)

De asemenea, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București, fiind prima dată când un ministru de Externe moldovean participă la o ședință ministerială NATO.  La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin furnizarea de pregătire a forțelor de apărare moldovenești. România, membru NATO vecin, este, de asemenea, deosebit de dornică să sporească cooperarea militară. 

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: