sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2022

45 de ţări şi instituţii se reunesc luni la Paris pentru a asigura Republicii Moldova ajutoare de milioane de euro, în contextul în care există temeri că această ţară ar putea fi destabilizată şi mai mult de conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

Republica Moldova, situată între Ucraina şi România, a resimţit efectele creşterii preţurilor la alimente şi energie, precum şi ale afluxului de mii de refugiaţi ucraineni care au sosit în această ţară de aproximativ 2,5 milioane de locuitori.

Se estimează că Moldova a primit mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor decât orice altă ţară, scrie Reuters.

Republica Moldova, direct afectată de șamtajul energetic al Rusiei


Dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăţi şi mai mari odată cu venirea iernii şi cu reducerea de către Gazprom cu 40 la sută a livrărilor de gaze naturale, ceea ce afectează capacitatea autorităţilor de a furniza suficientă energie electrică şi căldură populaţiei.

„Moldova este direct afectată, pentru că este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia şi este o ţară care are o parte din teritoriu controlat de soldaţii ruşi, deci este deosebit de vulnerabilă”, a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing de presă.

Ajutorul care ar urma să fie strâns luni urmează să fie folosit pentru a susţine bugetul şi aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum şi costurile pentru găzduirea a mii de refugiaţi ucraineni.

Este a treia conferinţă a donatorilor Republicii Moldova şi va fi co prezidată ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Platforma de Sprijin, o inițiativă Germania-Franța-România


La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin şi Bucureşti, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro, reaminteşte Reuters.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La conferinţa de la Paris care are loc luni sunt aşteptaţi şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: