marți

5 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 aprilie, 2023

Comisia Europeană a propus noi opțiuni pentru a calma îngrijorările Germaniei cu privire la modificările aduse regulilor fiscale ale UE. Acestea reglementează câtă datorie pot acumula statele membre și cât de repede trebuie să revină într-un plafon stabilit de Pactul de Stabilitate.

Statele membre UE și Bruxelles sunt de acord că vechile reguli nu sunt realiste (în special în ceea ce privește viteza de reducere a datoriilor) și trebuie rediscutate.

Bruxelles vrea să se îndepărteze de abordarea universală și, în schimb, să negocieze cu statele membre planuri individuale, de revenire pe termen lung – o abordare pe care Berlin o consideră ”excesiv de arbitrară”.

Trei variante de compromis cu Germania


În timp ce coaliția de guvernare de la Berlin este în favoarea reformei, astfel încât să evite forțarea austerității în țările UE, ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a insistat că ar trebui să existe garanții comune, care să se aplice tuturor, pentru a se asigura că datoria este readusă la un nivel sustenabil, fără pericol de a declanșa o criză.

Bruxelles, scrie Politico, are acum 3 opțiuni pentru un compromis cu Germania.

  • Opțiunea 1: Dacă țările depășesc pragul de deficit anual de 3%, li se va cere să-și reducă excesul de datorie cu un ritm de 0,5 puncte procentuale pe an.
  • Opțiunea 2: Comisia sugerează introducerea unei clauze care ar forța țările să își ajusteze datoriile în patru ani, pentru a evita ca acestea să fie decontate de guverne viitoare.
  • Opțiunea 3: Comisia sugerează ca țărilor cu datorii externe de peste 60% din PIB să le reducă în cel mult patru ani.

Nu este clar dacă propunerile vor fi agreeate de Germania. Ministrul german de Finanțe a cerut luna trecută „discuții tehnice aprofundate” înainte ca Comisia să facă o propunere legislativă.

Executivul UE speră să prezinte propunerea sa juridică „în următoarele săptămâni”, a declarat sâmbătă comisarul pentru Economie Paolo Gentiloni.


***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: