23 noiembrie, 2016

transplantToate centrele de transplant din țară vor fi controlate, urmând ca fiecare dosar să fie verificat, a anunțat miercuri, în conferință de presă, ministrul Sănătăţii. Decizia a fost luată după ce un control al Corpului de control a descoperit mai multe nereguli la Agenția Națională a Transplantului (ANT) – registrul național lipsește în continuare și nu există criterii și proceduri pentru distribuirea organelor prelevate.

De asemenea, va fi sesizată Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind posibile stări de conflict de interese şi alte suspiciuni de ilegalități la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) și câteva centre.

Centre acreditate deși nu aveau aparatura necesară pentru a identifica moartea cerebrală

” În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), ceea ce a trezit reacţii negative.


Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore.

Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa.

Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Fiindcă nu aveau aparatură, centrele respective nu au făcut nicio prelevare de organe.


De asemenea, nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte, deși era responsabilitatea ANT să elibereze un proiect de ordin privind organizarea și funcționarea registrelor naționale pentru celule șțesuturi.

În lipsa acestui registru, fiecare spital întocmește propriile liste de așteptare.

La ANT nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie”, a spus Vlad Voiculescu.

Suspiciuni de fals și uz de fals. Din Consiliul științific al ANT fac parte și persoane decedate

„Există suspiciuni la cheltuirea banului public”, a mai spus ministrul Voiculescu. El a prezentat cazul unui șofer de la Agenție care a semnat un raport:

De exemplu, pentru achiziția unui studiu de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, un domn care are și o jumătate de normă la compartimentul de achiziției dar în fața Corpului de Control a declarat că nu a înțeles ce a semnat”, a spus ministrul.

De asemenea, el s-a referit și la cazul unui medic din conducerea ANT pentru care a fost deja sesizată ANI:

Am găsit la ANT probleme în derularea unui proiect european. Au fost încheiate convenții civile de prestări servicii de exemplu între Agenția Națională de Transplant, reprezentată de doctorul Dan Adrian Luscalov, director executiv, și prestator Luscalov Dan Adrian”, a spus Vlad Voiculescu.

„Între 2013-2016, Consiliul Ştiinţific nu s-a întrunit decât de patru ori, deşi era obligatoriu să o facă lunar, iar o parte dintre membri sunt decedaţi„, a mai explicat ministrul.

„Vom sesiza autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals.

Autoritatea Naţională de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor„, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Acreditarea politică a Centrului de transplant de la Spitalul Sfânta Maria

Ministrul s-a referit miercuri și la spitalul Sfânta Maria din Capitală, despre care spunea recent că a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie, din cauza unor „presiuni politice”.

El a făcut un apel la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să facă publice contractele de achiziții de echipamente ale acestui spital, în condițiile în care unitatea a primit finanțări substanțiale.

Potrivit managerului de la Sfânta Maria, Narcis Copcă, centrul de transplant pulmonar de la acest spital corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar medicul care va realiza operaţiile este doctor Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care are la activ 300 de astfel de intervenţii.

„O veste bună, la Sfânta Maria, este aceea că au existat discuţii cu doctorul Igor Tudorache de la Hanovra. Ne dorim ca astfel de oameni ca dânsul să se întoarcă în ţară.

ANT nu ştie cine îi decontează transportul medicului, dacă se întoarce în ţară cu familia, dacă va fi un contract de prestări servicii, dar omul are un serviciu la Clinca din Hanovra.

Nu ştiu acum a fost acreditat un centru de transplant pulmonar în care nu lucrează full time un expert permanent penru transplant”, spunea acum câteva zile ministrul Voiculescu.

Experți străini vor verifica centrele de transplant din România

O comisie internaţională formată din specialiști de la patru centre din Europa va veni în România, în decembrie, pentru verificarea acreditării centrelor de transplant.

Agenţia Naţională de Transplant are un acord cu Eurotransplant, în baza căruia pacienţii  români pot beneficia de transplant în țările membre ale asociației. Acordul impune că acele organe care nu pot fi transplantate în România vor fi transmise acolo unde pot ajuta oameni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: