9 februarie, 2022

Ministrul Cătălin Predoiu s-a arătat nemulțumit, miercuri, la întâlnirea cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dr. Peer Gebauer (foto), că desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a ”monopolizat” discuţia despre urgențele acestui domeniu. Ambasadorul l-a asigurat că va fi foarte atent la parcursul pe care-l va avea în Parlament proiectul desființării SIIJ.

„Desfiinţarea SIIJ a monopolizat discuţia despre justiţie, dar sistemul are nevoie de foarte multe lucruri şi, în special, de încredere în capacitatea sa de a performa. Magistraţii români au demonstrat profesionalism şi integritate, iar continuarea acestei discuţii aruncă o umbră de îndoială nemeritată asupra întregului sistem judiciar. Trebuie să desfiinţăm SIIJ şi să mergem mai departe”, a declarat Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al MJ referitor la întâlnirea cu ambasadorul Germaniei la București.

Desfiinţarea SIIJ este importantă, dar trebuie continuate și celelalte proiecte din domeniu, vitale pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, mai arată comunicatul MJ.

Ambasadorul, atent la ce vor face parlamentarii cu proiectul


Ambasadorul Gebauer a declarat că „înţelege foarte bine situaţia existentă şi necesitatea adaptării soluţiilor legislative la particularităţile perioadei actuale şi a subliniat că va fi foarte atent la parcursul proiectului până la adoptarea sa de către Parlament„, conform comunicatului MJ.

Guvernul a aprobat un nou proiect de desființare a SIIJ, după ce anul trecut, proiectul propus de fostul ministru Stelian Ion (USR) a eșuat din cauza lipsei de susținere în Parlament din partea UDMR și PNL.

Proiectul a fost radical modificat în Parlament, unde UDMR a propus transformarea Secției într-o structură din cadrul Parchetului General.

(Citește și: „Stelian Ion: Președintele mi-a spus să renunț la proiectul de desființare a SIIJ pentru că are o strategie mai bună„)

În actuala coaliție de guvernare, toate partidele se opun dispariției SIIJ prin revenirea la situația anterioară înființării acesteia, de către PSD – ALDE, în 2018.


Ceea ce doresc politicienii din actuala majoritate este ca dosarele să nu se întoarcă la parchetele specializate. De exemplu, dosarele de corupție ale magistraților să nu fie instrumentate de DNA.

De asemenea, magistrații solicită amânarea discutării proiectului în CSM și continuarea procedurii abia după sosirea răspunsului Comisiei de la Veneția, cu analiza modului în care documentul elaborat în mandatului lui Cătălin Predoiu respectă recomandările acestei instituții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: