5 iulie, 2021

comisia de la venetiaComisia de la Veneția este de acord cu proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de investigarea a infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ), dar critică dur amendamentele ce le acordă o superimunitate judecătorilor și procurorilor.

Conform proiectului elaborat de Ministerul Justiției, SIIJ urmează să se desființeze, cu transferarea dosarelor către parchetele în a căror competență intră – cazurile de corupție, de exemplu, se vor întoarce la DNA.

În aviz, Comisia precizează că „salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați”.


De asemenea, Comisia consideră că amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare și Comisia eliminarea lor integrală.

„Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaților introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători și procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil (urmărirea penală), care depășește cu mult imunitatea funcțională și, prin urmare, ar trebui eliminat”, solicită Comisia.

Camera Deputaților a adoptat pe 23 martie proiectul și l-a trimis Senatului.

Magistrații nu trebuie să se bucure de superimunitate, CSM este doar un organism administrativ

Proiectului trimis de MJ în Parlament, i-au fost adăugate câteva prevederi controversate formulate de deputatul Ionel Stancu, din grupul minorităților, susţinut de UDMR.


Cel mai controversat amendament:

Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

UDMR a condiționat votul pentru desființarea SIIJ de aceste mențiuni ce echivalează cu o superimunitate.

Comisia de la Veneția critică dur amendamentele și spune clar că:

Nici judecătorii și nici procurorii nu ar trebui să beneficieze de imunitate generală (care ar putea, printre altele, să promoveze corupția), ci doar de imunitate funcțională, pentru activitatea desfășurată cu bună-credință în exercitarea atribuțiilor și funcțiilor ocupate.

Orice altă imunitate peste inamovibilitatea prevăzută deja în lege ar putea afecta imaginea acestei profesii, de altfel, atrage atenția punctul de vedere al Comisia.

Amendamentele propuse, avertizează organismul Consiliului Europei, împreună cu desființarea SIIJ, dau impresia că ar putea servi ca un fel de protecție împotriva tragerii la răspundere pentru acte de corupţie. În mod evident, acesta nu este obiectivul ce trebuie atins, iar Comisia de la Veneția este extrem de critică față de o astfel de imunitate, întrucât ar împiedica lupta împotriva corupției.

Legea actuală oferă suficiente garanții, în timp ce noua imunitate ar fi similară celei acordate prin Constituție parlamentarilor, care face imposibilă cercetarea acestora fără votul majoritar al camerei din care fac parte.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii este un organism administrativ ce nu trebuie să aibă niciun rol judiciar. Cazurile care-i privesc pe magistrați trebuie să ajungă direct în instanță, fără nicio examinare prealabilă făcută de CSM, mai spune Comisia de la Veneția.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, sau Comisia de la Veneția, este un organism al Consiliului Europei (nu al UE).

(Descărcați AICI opinia Comisiei de la Veneția)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: