UDMR nu respectă programul de guvernare și nici avizul Comisiei de la Veneția, întrucât nu dorește desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, ci doar transformarea ei, a acuzat ministrul Justiției, Stelian Ion, miercuri. Poziția nu poate fi acceptată, a avertizat Stelian Ion, la finalul ședinței coaliției de guvernare, în timp ce Kelemen Hunor declară că UDMR nu și-a modificat opinia.
Comisia de la Veneția a apreciat desființarea Secției speciale (SIIJ), în avizul dat pe acest subiect, dar a făcut două recomandări ce vor trebui respectate:
- renunțarea la superimunitatea acordată magistraților printr-un amendament susținut de UDMR la votarea legii în Camera Deputaților
- după desființarea SIIJ, dosarele aflate în lucru la această secție să fie transferate parchetelor pe competențe, așa cum cu era situația înainte ca PSD-ALDE să înființeze Secția specială. dosarele de corupție a magistraților, ar urma astfel să plece la DNA, așa cum prevedea, de altfel, proiectul de lege trimis în Parlament de Ministerul Justiției, adică înainte de amendamentele susținute de UDMR, care dorește o structură similară SIIJ, în Parchetul General
Potrivit avizului Comisiei de la Veneţia, a explicat miercuri ministrul Stelian Ion, SIIJ trebuie desfiinţată, iar competenţele procurorilor trebuie să fie cele de dinaintea înfiinţării secţiei. În niciun caz, dosarele SIIJ nu trebuie trimise, toate, unei noi structuri, ceea ce ar însemna „să fie făcute exact aceleaşi greşeli ca în trecut”, a declarat ministrul Justiției:
Sunt dezamăgit. Observ că UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din păcate, pentru că a făcut anumite compromisuri, dar doar pe jumătate, în sensul în care sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar cu aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
Este inacceptabil să punem un amendament care prezintă riscuri de a reface SIIJ sub o altă formă, cu o altă denumire, cu o altă etichetă.
Lucrul acesta este propus de colegii din UDMR. Nu poate fi acceptat.
UDMR promite să susțină varianta MJ, dacă amendamentul lor pică în comisie
De cealaltă parte, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat la finalul ședinței coaliției, citat de Agerpres, că în maxim două săptămâni se convoacă Senatul în sesiune extraordinară pentru Secția Specială, potrivit unei decizii luate miercuri de coaliția de guvernare PNL – USR – UDMR.
El a declarat că poziția UDMR nu s-a modificat: formațiunea dorește ca, după desființarea SIIJ, dosarele penale care îi privesc pe procurori și judecători să fie lucrate de o structură specializată din Parchetul General, nu de DNA.
„Avem un amendament depus la Comisia Juridică (n.red. din Senat) care spune că magistrații vor fi anchetați de o secție existentă la Parchetul General, secția de urmărire penală și criminalistică. Propunerea noastră este să nu repetăm greșelile trecutului. UDMR are un singur vot. E depus de UDMR, nu de coaliție. În comisie se poate trece acest amendament sau nu. Dacă pică, noi vom susține varianta guvernului. Dacă nu trece, se va face o altă procedură pentru că vorbim de o problemă de bicameralism. Nu există niciun blocaj, cu toții suntem de acord cu desființarea Secției”, a declarat președintele UDMR.
Stelian Ion: Coaliția funcționează extraordinar de bine, mai puțin la capitolul Justiție
„Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin capitolul Justiţie. La capitolul Justiţie, PNL, USR PLUS avem aceeaşi opinie, în sensul în care săptămâna viitoare ar trebui să convocăm sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ şi refacerea competenţelor aşa cum spune şi Comisia de la Veneţia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are altă opinie. Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare”, a mai spus Stelian Ion.