25 iulie, 2023

Pachetul cu reformele pensiilor speciale și sistemului public de pensii va fi finalizat în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR, asigură ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marți, după o întâlnire cu delegația Băncii Mondiale.

Discuțiile au vizat cele două legi ale pensiilor și legea salarizării bugetarilor, conform unei postări pe Facebook a Simonei Bucura:

„Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu o delegaţie a Băncii Mondiale condusă de către Anna Akhalkatsi – country manager România, temele de discuţie fiind pensiile, salarizarea în sistemul bugetar şi protecţia socială. Am făcut o radiografie a momentului şi am discutat aplicat despre ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele care, în principal, vizează reformele în cele trei domenii amintite mai sus. Legea pensiilor reprezintă o prioritate. Reafirm că pachetul de pensii de serviciu/pensii din sistemul public va fi gata în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR”.

Legea salarizării bugetarilor va fi prezentată în 3 variante la Bruxelles


„Pe Legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliţiei şi Comisiei Europene pentru o decizie în consecinţă”, a mai anunțat Simona Bucura, în postarea sa.

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii anunțase că proiectul legii salarizării personalului din sistemul public este finalizat, fără a da însă detalii.

Conform unor surse CursdeGuvernare, există încă discuții pe anumite aspecte din reglementare, inclusiv pe raportul dintre salariul președintelui țării și salariul minim pe economie.

(Citește și: „Pensiile speciale pleacă la promulgare. Urmează verdictul Comisiei și poate chiar al CCR„)

CCR discută miercuri Legea pensiilor speciale

Constituționalitatea Legii pensiilor speciale se află pe agenda de miercuri, 26 iulie, a CCR, decizia fiind o variabilă de care depind fondurile din a 3-a cerere de plată PNRR.


Dacă dezbaterea va fi amânată, iar executivul UE va considera suficiente reducerile pentru a accepta și onora cererea de plată numărul 3 din PNRR, nu este deloc sigur că banii vor rămâne în România.

Cursdeguvernare.ro l-a întrebat pe deputatul Cristian Seidler ce se va întâmpla dacă, ulterior primirii fondurilor aferente reformei, CCR va declara neconstituțională vreuna dintre legile din pachetul pensiilor.

Cristian Seidler (foto) a explicat că a avut această discuție cu reprezentanți ai Comisiei, anul acesta, pe parcursul uneia dintre vizitele lor la București. „Ei au spus foarte clar: Pentru noi este foarte important ca o reformă, odată realizată, să nu fie reversată. Dacă este reversată, nu contează din ce motiv, inclusiv printr-o decizie a Curții Constituționale, banii pe care i-am dat vin înapoi. Au spus expres: chiar dacă este vorba despre o decizie a Curții Constituționale!”.

Cât anume se va returna, doar suma aferentă reformei respective sau fondurile integrale din cererea de plată respectivă, rămâne la aprecierea Comisiei, în funcție de importanța jalonului pe care executivul UE o acordă jalonului.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / ”Ciolachomics”, ”Iohannomics”: Retardul economic sever și instituționalizarea lui”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: