miercuri

24 aprilie, 2024

27 martie, 2023

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, care în urmă cu o zi ceruse supendarea pentru o lună a procedurii de reformare a sistemului judiciar. Controversatul proiect a generat ample proteste, cu o participare largă a personalului din Ministerul Apărării.

Ministrul Gallant, un membru de rang înalt al Partidului Likud de dreapta condus de Benjamin Netanyahu, a devenit primul ministru care a spart rândurile, solicitând, sâmbătă noaptea, înghețarea legislației de revizuire a sistemului judiciar, scrie Al Jazeera.

Yoav Gallant și-a exprimat îngrijorarea că diviziunile din societate afectează moralul armatei și încurajează inamicii Israelului din regiune. „Văd cum sursa puterii noastre este erodata”, a spus Gallant sâmbătă.


Într-o foarte scurtă declarație, biroul lui Netanyahu a anunțat că premierul l-a demis pe Gallant, iar Benjamin Netanyahu a postat ulterior pe Twitter: „Toți trebuie să fim fermi împotriva refuzului”.

Gallant a replicat pe Twitter, la scurt timp după anunț: „Securitatea statului Israel a fost întotdeauna și va rămâne întotdeauna misiunea mea vieții mele”.

(Citește și: „Șeful Statului Major israelian avertizează că protestul față de reforma judiciară poate afecta capacitatea operațională a Armatei„)

Vot în Parlament pentru una dintre legile centrale ale reformei

Această demitere arată determinarea premierului Netanyahu de a continua proiectul de revizuire ce a declanșat proteste în masă, a înfuriat liderii militari și ai mediului de afaceri și a ridicat îngrijorări în rândul aliaților Israelului.

Stârnind îngrijorare în ţară dar şi în străinătate, reforma vizează creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor. Conform opozanţilor acestui proiect, proiectul pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.


Guvernul lui Netanyahu se va prezenta pentru un vot parlamentar pe o lege considerată esențială în pachetul de reformă – reglementarea ar permite coaliției de guvernare de extremă-dreapta să aibă ultimul cuvânt în cazul tuturor numirilor judiciare.

Mii de protestatari au ieșit și duminică pe străzile din Tel Aviv, blocând o autostradă principală, în urma anunțului.

Scrisoarea foștilor șefi ai Forțelor Aeriene israeliene

Toți cei 10 foști șefi ai Forțelor Aeriene israeliene care se mai află în viață au semnat, la începutul lunii martie, o scrisoare deschisă adresată premierului Benjamin Netanyahu și ministrului apărării Yoav Gallant, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu impactul pe care reforma radicală a sistemului de justiție l-ar putea avea asupra pregătirii piloților. Șeful Statului Major l-ar fi avertizat pe premier că protestul rezerviștilor ar putea afecta chiar capacitatea operațională a Armatei, scrie The Times of Israel.

În ultimele trei luni, în Israel au avut loc proteste pe scară largă împotriva proiectelor de lege prin care guvernul de dreapta dorește să reducă prorogativele și independența justiției, iar rezerviștii se numără printre cei mai vehemenți opozanți ai acestui proiect al premierului Netanyahu. Aceștia îi îndeamnă pe soldații activi la grevă prin neprezentarea la unitate, fapt fără precedent în Israel.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: