Toți cei 10 foști șefi ai Forțelor Aeriene israeliene care se mai află în viață au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Benjamin Netanyahu și ministrului apărării Yoav Gallant, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu impactul pe care reforma radicală a sistemului de justiție l-ar putea avea asupra pregătirii piloților. Șeful Statului Major l-ar fi avertizat pe premier că protestul rezerviștilor ar putea afecta chiar capacitatea operațională a Armatei, scrie The Times of Israel.
În ultimele trei luni, în Israel au avut loc proteste pe scară largă împotriva proiectelor de lege prin care guvernul de dreapta dorește să reducă prorogativele și independența justiției, iar rezerviștii se numără printre cei mai vehemenți opozanți ai acestui proiect al premierului Netanyahu. Aceștia îi îndeamnă pe soldații activi la grevă prin neprezentarea la unitate, fapt fără precedent în Israel.
Scrisoarea foștilor șefi ai Forțelor Aeriene israeliene
Scrisoarea foștilor șefi ai Forțelor Aeriene a venit la o zi după ce 37 din cei 40 de piloți din Escadrila 69 au făcut anunțul că miercuri vor intra în grevă, în loc să participe la antrenamentele programate.
În scrisoarea deschisă, semnatarii precizează că „urmăresc cu profundă îngrijorare fenomenele ce au loc în statul Israel și în interiorul forțelor aeriene”. „Dintr-o cunoaștere profundă a centralității și unicității forțelor aeriene pentru securitatea națională a țării, pe care și dumneavoastră o cunoașteți bine, tremurăm la consecințele acestor procese și la pericolul grav și concret pe care îl reprezintă pentru securitatea națională a statului Israel”. Ei cer Guvernului Benjamin Netanyahu oprirea procesului de reformă judiciară și găsirea unei soluții, „la această situație periculoasă”, „cât mai curând posibil”.
(Citește și: „Benjamin Netanyahu va conduce cel mai de dreapta guvern din istoria Israel„)
Șeful Statului Major al Armatei solicită un compromis, pentru a nu fi afectată capacitatea operațională a țării
Șeful Statului Major al Armatei israeliene, Herzi Halevi, și-a exprimat și el îngrijorarea că îndemnurile adresate militarilor activi, de către rezerviști, s-ar putea extinde până la punctul în care ar pune în pericol capacitatea operațională a forțelor armate, potrivit unor informații pe surse citate de The Times of Israel. De aceea, el a cerut acceptarea unui compromis, prin stoparea reformei.
Rezerviștii îi îndeamnă pe activi să nu se prezinte la serviciu, în semn de protest față de planul guvernului de a revizui radical sistemul judiciar.
Herzi Halevi i-ar fi reproșat premierului și faptul că i-a catalogat drept anarhiști pe rezerviștii care participă la mitingurile de protest. Șeful Armatei le-a cerut ofițerilor să discute cu soldații din subordine și să ia atitudine împotriva oricărui refuz de a se prezenta la muncă.
***