vineri

29 martie, 2024

8 ianuarie, 2020

Contribuţia la Pilonul 2 al sistemului de pensii, dedicat fondurilor private administrate privat, va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge ulterior la 6%, aşa cum cere legea, a declarat, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Contribuția la Pilonul 2 a fost redusă până la 3,75%, deși legea a prevăzut să se ajungă la 6%.

„Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul 2 de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri (luni, n.r.), pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul 2 de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul 2 de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea”, a declarat Florin Cîțu, marți seara la Realitatea Plus.


OUG 114 / 2018 a instituit condiții severe pentru activitatea fondurilor private de pensii, introducând prevederi descurajatoare de creștere a capitalului social al societăților de administrare a fondurilor private de pensii.

De asemeni a fost instituită o schemă care încuraja participanții să revină la sistemul de pensi ipublic care preia contribuțiile pentru a plăti care trenuie plătite în prezent și nu le investesc în conturi personalizate pentru viitorii pensionari.

(Citiți și: „OUG 114: PensionsEurope cere Guvernului să nu impună administratorilor din Pilonul 2 creșterea capitalurilor”)

Ministrul Finanțelor a adăugat că „nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”.

„Este momentul să venim şi cu viziune pe termen lung (…) Pe termen scurt, cârpeli, s-au tot făcut de 30 de ani de zile, dar s-a terminat cu cârpelile. Nu mai merg. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021″, a spus ministrul Finanţelor Publice.


Florin Cîțu a evocat și probelemele sistemelor publice de pensii: „Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: