duminică

21 aprilie, 2024

6 decembrie, 2017

Aplicarea noilor redevenţe se amână, încă o dată, în pofida asigurărilor mai vechi ale premierului Mihai Tudose, care spunea că aceste taxe vor fi majorate începând cu ianuarie 2018.

Pachetul legislativ privind reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale va fi votat în Parlament în luna februarie a anului viitor, a anunţat ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, care a participat marți la dezbaterile din Comisia economică, industrii şi servicii din cadrul Senatului.

Va fi votat după revizuirea proiectelor puse deja în dezbatere publică.


Ministrul a confirmat, de asemenea, la dezbaterile din Comisia economică a Senatului, că nu a existat un studiu aprofundat pentru fundamentarea viitoarelor reglementări:

„Nu există o regulă (legată de creşterea sau scăderea redevenţelor – n. red.), trebuie să facem un studiu aprofundat pentru a fi corect cu noi şi cu mediul de afaceri. Vom stabili redevenţe în aşa fel încât nici statul să nu fie jecmănit, dar nici să terminăm mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori în ţara asta”, a explicat Gheorghe Şimon, citat de News.ro.

Ministerul Economiei a lansat spre dezbatere publică, la sfârșitul lunii octombrie, proiectul pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale.

Redevenţele pentru exploatări on-shore rămân în intervalul 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, iar în cazul zăcămintelor off-shore de gaze naturale se propune o cotă fixă de 10% pentru întreg volumul extras şi una variabilă între 2% şi 3%, în funcţie de volumul extras, conform proiectului făcut public.


Acest proiect introducea posibilitatea de actualizare periodică a cotelor de redevenţă, prin hotărâre a Guvernului, pe baza unor analize economice, respectiv prin aplicarea cursului de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după caz.

Proiectul a declanșat critici din partea industriei, care a explicat că propunerile din proiect vor descuraja investiţiile pe partea de off-shore.

În ceea ce privește proiectul Legii resurselor hidrominerale, urmează să fie modificate prevederi ce țin de calitate și cantitatea vândută.

„Avem două interese mari. În primul rând dorim să nu se facă fraudă la tot ce înseamnă apă îmbuteliată, că de aceasta vorbim, ce o găsesc la raft. Nu putem merge acasă la cetățeanul care își ia apa din fântână, că și aia e apă minerală în final, și aceea e apă potabilă. Dar tot ce este îmbuteliat și este pe raft vreau să știu de unde vine, ce conține apa respectivă și câte sticle s-au îmbuteliat”, a spus Gheorghe Șimon.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: