Președintele Iohannis spune că Ministerul de Finanţe trebuie să clarifice dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate impusă prin ordonanță de urgență. Klaus Iohannis a afirmat joi că Ministerul Finanțelor este iniţiatorul actului normativ, un act în legătură cu care Ministerul Energiei nu a fost informat.
OMV Petrom a anunţat la începutul anului că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, iar PNL acuză PSD de modul în care a fost transpus regulamentul european care impune limitele acestei taxe de solidaritate.
Klaus Iohannis: ”Cei care au lucrat pe document să clarifice”
”Am fost puţin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit.
Am fost informat că se lucrează la acest act, iar solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii, dacă este sau nu este.
Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări adresate de presa română înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
Adrian Câciu: ”ANAF verifică toate elementele”
Aflat la București, ministrul de Finanțe spune că nici el n-a fost consultat atunci când s-a realizat acest regulament la Bruxelles, dar este convins că toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor achita taxa de solidaritate la finalul lunii iunie.
Taxa de solidaritate vizează profiturile companiilor din domeniul petrol și gaze, trebuie plătită și de companiile afiliate, cu condiția ca veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare să depășească 75% din cifra de afaceri.
OMV spune însă că nu atinge acest procent.
(Citește și: ”Creștere de 5 ori a profitului la OMV Petrom: 9,2 mld. lei net la 9 luni, din creșteri marginale de volume de vânzări de carburanți și electricitate”)
În legătură cu poziția OMV, ministrul Adrian Câciu a afirmat: ”Toate elementele sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”.
Finanțele așteaptă încă un rând de ”clarificări” de la Comisia Europeană
Guvernul Ciucă a emis în decembrie 2022 o Ordonanță de Urgență prin care supra impozitează profitul companiilor din energie, implementând practic în legislația națională Regulamentului 1.854 privind supra impozitarea profitului la companiile din domeniul energiei.
Oficialii de la București s-au adresat Comisiei Europene pentru clarificări după ce OMV Petrom a anunțat că nu se califică pentru a achita această taxă.
(Citește și: ”Calculele OMV: de ce susține compania că nu va plăti suprataxa în România”)
Într-un prim răspuns la întrebări nu foarte fericit formulate, Bruxelles a precizat că atât procentul de 75%, cât și sectoarele (practic, codurile CAEN) stipulate în legislația adoptată în România au respectat regulamentul european. Ceea ce ar însemna că, dacă estimarea OMV Petrom e corectă, gigantul energiei din România nu va intra sub incidența acestei suprataxe.
Acum, la București se așteaptă răspuns la o altă întrebare, mai țintită: dacă regulamentul Comisiei Europene, atunci când a stabilit procentul de 75% venituri realizate din extragere, se referă sau nu și la comercializarea produselor extrase și la producerea de energie din gazele extrase.
Oficiali ai OMV Petrom au spus că veniturile realizate din codurile CAEN menționate de OUG sunt în jur de 70%, deci nu se așteaptă să achite vreo taxă de solidaritate.
Ce speră statul să obțină de la OMV
OMV Petrom a raportat un profit de 10,3 miliarde de lei pentru anul 2022.
Legislația prevede că taxa de solidaritate se aplică pe profitul excepțional. Profitul excepțional înseamnă profitul cu 20% mai mare decât media ultimilor patru ani, iar OMV Petrom a realizat un profit mediu de 2,8 miliarde de lei în ultimii patru ani.
În consecință, Ministerul de Finanțe viza taxarea unui profit excepțional de 6,9 miliarde de lei, realizat în 2022 2022.
Taxa de solidaritate este de 60% din profitul excepțional, în cazul OMV Petrom asta înseamnă în jur de 4 miliarde lei. Din această sumă s-ar fi scăzut totuși anumite deduceri și compensări, socoteala finală a Fiscului fiind că ar putea obține de la OMV Petrom în jur de 3,5 miliarde lei.
***