vineri

12 iulie, 2024

15 ianuarie, 2023

Cel puțin aparent, anunțul companiei OMV că nu va plăti sprataxa instituită de executivul de la București în ultima ședință de guvern a anului a luat prin surprindere autoritățile românești.

Anunțul făcut de compania austriacă la Bursă face trimitere la faptul că extracția țițeiului și gazelor, precum și prelucrarea acestora, nu vor  atinge 75% din activitatea integrală a OMV-Petrom, prag stabilit prin Regulament (Regulamentul UE 1854/2022) de Comisia Europeană și adoptat de România.

Potrivit calculelor guvernamentale, atât OMV, cât și ROMGAZ ar urma să plătească o suprataxă de 60% pe profiturile înregistrate pe acest gen de activități, în cazul că ele depășesc 75% din activitatea celor două companii (LINK-AICI).


ROMGAZ ”se califică”. Însă la OMV, statul român ar putea si fi calculat greșit, potrivit unor surse din piața de gaze și din sfera de reglementare a energiei consultate în aceste zile de CursDeGuvernare.

(Citiți și: ”Dispută pe taxa din energie între OMV și Stat: compania spune nu trebuie să o achite, MFP susține că se aplică tuturor companiilor”)

Potrivit surselor, OMV se bazează pe modul de organizare internă a companiei, precum și de relația cu celelalte companii din grup, atunci când vine vorba de fiscalizarea activităților.

Iată schema în 3 puncte, care ar putea scuti OMV de prevederile OUG de suparataxare (OUG nr. 186, din 29 decembrie 2022), în baza Regulamentului european:

1, Activitățile suprataxate – în cazul că vor depăși 75% din activitatea totală a companiilor – se referă numai la extragerea de petrol, gaze și cărbune, precum și la prelucrarea afectivă a acestora.


2, OMV-Petrom extrage țiței din România, însă cantitățile trimise către statiile proprii de rafinare nu sunt facturate, întrucât acestea sunt în interiorul companiei.

Facturile se emit abia către divizia care operează stațiile de carburanți. Or, marile profituri vin din extracție.

3, O situație asemănătoare se are loc și la extracția de gaze. Din totalul extras de companie, o parte merge către Centrala de la Ploiești, unde, cu ajutorul gazului e produsă energia electrică. Între 20 și 25% din cantitatea de gaze ocolește, astfel,  facturarea ca activitate de extracție.

În această situația, va fi dificil pentru autoritățile române să stabilească  din punct de vedere fiscal ce anume e extracțieși prelucrare, din cifrele de afaceri pe carburanții de la pompă produși în România și curentul electric – ambele rezultate în baza extracției și prelucrării în România.

Potrivit surselor CursDeGuvernare.ro, dacă în cazul OMV-Petrom situația se complică tocmai din dificultățile de evaluare prezentate mai sus, în cazul ROMGAZ lucrurile sunt clare: în acest moment compania românească trebuie să plătească suprataxa.

// Cum s-a ajuns aici

Odată cu anunțul făcut de OMV că nu va plăti o suprataxă în România, ci doar în Austria, în piața politică și în cea de Energie au început  speculațiile și scenariile privind oportunitatea deciziei guvernamentale.

Cert este, însă, că nu există prea multe variante pentru motivul din spatele acestei încurcături:

Prima: ar fi vorba de neglijență și incompetență din partea celor care au făcut calculele pe care au așezat Ordonanța, care nu au știut cum funcționează o companie ca OMV-Petrom.
Caz în care statul ar trebui să revină cu o corecție a OUG, în care să țină seama și de codurile CAEN folosite, precum și de detaliul că, în ce privește Regulamentul de la Bruxelles, inițial nu era vorba de o plafonare a activităților la extragere și prelucrare, versiunea cu 75% venind abia după Consiliul European, când statele au constatat că nu la vânzarea de carburanți sunt ”profiturile excesive” (ar putea fi cumpărați din țări terțe și revânduți), ci la exploatare și rafinare.

Cea de-a doua variantă este că OUG ar fi, de fapt, un cadou făcut statului austriac – acționar majoritar la OMV – în cursul negocierilor  derulate încă din această toamnă, în cursul cărora directorul executiv al OMV, Alfred Stern, a fost primit de președintele Iohannis la Cotroceni.

OMV este o companie de top în economia austriacă, statul fiind acționar majoritar.
ROMGAZ și OMV-Petrom dețin participații egale în perimetrul Neptun Deep de la Marea Neagră și ar trebui să înceapă investițiile pentru gazele naturale de acolo.
OMV-Petrom a anunțat, însă, că va decide abia în această vară dacă va face sau nu această investiție.

***

(Citiți și: ”Studiul de comercialitate depus de OMV Petrom pentru Neptun Deep – considerat incomplet. Compania are termen 6 săptămâni să se conformeze”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: