28 decembrie, 2022

Acțiunile OMV Petrom și Romgaz înregistrau scăderi de 4,7%, respectiv 4,5% miercuri, în jurul orei 15, pe fondul taxei de solidaritate care ar urma să le fie impusă, potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

(Citiți și: ”Suprataxare dură a profiturilor OMV Petrom și Romgaz – guvernul le ia aproape 2 mld. de euro. OMV Petrom așteaptă clarificări ca să scoată gazele din Marea Neagră”)

Astfel, acțiunile grupului austriac OMV Petrom au scăzut de la 0,456 în primele ore ale dimineții la 0,434, în timp ce acțiunile Romgaz au coborât de la 40 de lei pe unitate la 38,2 lei.

Pe piața locală s-a produs și un efect de contagiune, indicele BET înregistrând o pierdere de 2,6% în jurul orei 15, majoritatea emitenților, cu excepția Digi Communications și Alro, confruntându-se cu scăderi.


Companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, respectiv acele câștiguri care în acest an și în 2023 vor depăși cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021, prevede proiectul pus în dezbatere de MFP.

Potrivit sursei citate, contribuția de solidaritate se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv cei care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, iar ponderea acestor activități în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75% inclusiv.

Potrivit Ministerului Finanțelor, venitul din contribuția de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la aproximativ 3,9 miliarde de lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor.


Guvernul motivează necesitatea impunerii acestei taxe prin punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: