22 februarie, 2022

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a anunțat marți că la minister a fost discutat un prim proiect de interoperabilitate a bazelor de date, primul serviciu vizat fiind cel de înmatriculări auto. ”Populația nu va mai fi plimbată între RAR, taxe locale etc. Urmărim să eficientizăm serviciul din perspectiva beneficiarilor”, a anunțat Marcel Boloș.

Prezent la conferința ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”, organizată de CursdeGuvernare marți, ministrul Boloș a trecut în revistă o serie de proiecte și a avansat un calendar de lansare a acestora.

Marcel Boloș a anunțat: ”Peste 5.400 IMM vor beneficia de investiții în zona digitală, pe palierul competențelor și pe procese de digitalizare inovative. Peste 500 mil euro buget alocat. Vom pune în dezbatere publică și reglementările privind interoperabilitatea bazelor de date. Vrem să nu mai plimbăm oamenii dintr-o parte în alta pentru servicii oferite de stat. Un exemplu: plata impozitelor locale fără ca oamenii să se mai plimbe pe la ghișee”.

Bugetele pentru digitalizare a IMM


Solicitat să detalieze programul de sprijin pentru digitalizarea IMM, ministrul a precizat: ”Avem bugete alocate, am inițiat aceste tipuri de program. Vom publica curând ghidul solicitantului, vom avea 2.000 IMM-uri ca beneficiari de educație digitală. Al doilea palier: investiții ale IMM. Spuneam avem o țintă de 5.400 IMM beneficire de investiții în digitalizare, în competențe digitale de bază și o componentă de automatizare-robotizare. Acest ultim tip de investiții- numite de noi investiții în digitalizare inovativă- vineri particip la Oradea la un asemenea eveniment unde vrem să fundamentăm acest tip de politică. Peste 500 milioane euro sunt alocați pentru digitalizarea IMM.”

Legat de finanțarea Digital Inovation Hub, ministrul a spus: ”Va fi apel de proiecte, sperăm în martie- aprilie să finalizăm și să operaționalizăm accesul și la aceste fonduri importante”.

Proiecte mari cuprinse în PNRR

Legat de cărțile de identitate digitale, Marcel Boloș a repetat: ”Trimestrul 4 2024 este termen de implementare. Un termen destul de strâns, dar ne adunăm partea de resurse și experții astfel încât aceste proiecte mari, să le putem scoate la licitație”.

Legat de laboratoarele de informatică din școli: ”Avem Trim. 3 2024 ca termen asumat. Procesul de operaționalizare nu e tocmai simplu, ca să fie operaționalizat trebuie acord de finanțare cu Ministerul Educației, care la rândul său trebuie să încheie acorduri cu Agențiile de Dezvoltare regională. Proiectul este de amploare, va mai dura un pic până la lansarea ghidurilor. Termenul trebuie să îl respectăm, altfel nu vom primi banii de la Comisie”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: