vineri

29 martie, 2024

4 septembrie, 2012

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, după o discuţie cu membrii Comisiei de învăţământ din Senat, că doreşte ca, printr-un amendament, să se introducă în legea educaţiei opţiunea bacalaureatului profesional.

Potrivit acesteia, bacalaureatul profesional se poate aplica din 2013, relatează Mediafax.

„Pe masa comisiei se află ordonanţa pentru modificarea bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte uşor de introdus un amendament care presupune doar acest bacalaureat profesional”, a spus Andronescu.


Ministrul Educaţiei a arătat în comisia senatorială că, timp de doi ani, bacalaureatul a adus doar rezultate slabe, astfel că, pentru cei care merg pe piaţa muncii s-a decis să se gândească o formulă prin care aceşti elevi să finalizeze liceul şi să meargă pe piaţa muncii.

„Am gândit să îi adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţământul superior, dar dă drept pe piaţa muncii”, a spus ministrul Educaţiei, precizând că acest bacalaureat profesional rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor.

Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.

„Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională”, a mai spus Andronescu.


Despre clasa pregătitoare, Ecaterina Andronescu a spus că aceasta „trebuie să meargă înainte”.

„Tot ce am putut face ca minister, în aceste două luni, am făcut, şi anume am descentralizat, spre şcoli, achiziţia de mobiier şcolar. Pe 5 septembrie ar trebui să fie ultima zi în care mobilierul şcolar ajunge acolo unde sunt clase pregătitoare şi până pe 7 septembrie se încheie formarea cadrelor didactice care vor intra la această clasă”, a menţionat aceasta.

Despre păstrarea acestei clase pregătitoare şi anul viitor, Andronescu a răspuns cu un citat: „A greşi este omeneşte, a persevera în greşeală este diabolic”.

Ea a precizat că ministerul va face o evaluare după primul semestru şi va analiza puctele tari şi punctele slabe, iar, în funcţie de dezechilibre, va lua decizia în continuare.

„Oricum, clasa pregătitoare, indiferent unde va fi poziţionată, rămâne prima clasă a învăţământului obligatoriu”, a mai spus aceasta.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, sâmbătă, după şedinţa de guvern, că bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferenţiat, iar liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.

Andronescu a afirmat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: