luni

29 aprilie, 2024

1 martie, 2024

Finanțiștii celor mai mari economii din lume nu au reușit să cadă de acord asupra textului unei declarații comune la încheierea lucrărilor summitului G20, diviziunile privind războaiele din Gaza și Ucraina umbrind eforturile de a ajunge la un consens referitor la direcțiile dezvoltării globale.

Brazilia, care a găzduit miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din țările Grupului celor Douăzeci (G20), a prezenta propriul comunicat în locul unui comunicat comun. India a adoptat o atitudine similară în timpul președinției G20 de anul trecut, unde totuși s-a format o majoritate pentru a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Comunicatul Braziliei, în conformitate cu schița consultată de Reuters marți, citează riscurile economice ale „războaielor și escaladării conflictelor”, dar consideră că dezbaterile legate de condamnarea acestora face obiectul altor reuniuni. De asemenea, se mai arată că au crescut șansele unui aterizări line a economiei globale, care să reducă inflația fără o recesiune majoră.

Tensiunile geopolitice au împiedicat redactarea unei declarații comune


Ministrul brazilian de Finanțe, Fernando Haddad, a declarat jurnaliştilor că diferenţele dintre miniştrii de externe G20 care au discutat despre conflicte regionale cu o săptămână înainte au „contaminat” discuţiile pe planul financiar, anulând eforturile de a se ajunge la o declaraţie comună.

Oficialii G20 au dezbătut până târziu în noapte și până la ultimele ore ale reuniunii cum să descrie războaiele într-un comunicat comun, cu Rusia și marile națiuni occidentale în conflict asupra exprimării, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

Aceste tensiuni geopolitice s-au manifestat pe parcursul întâlnirii de două zile, umbrind uneori agenda oficială, cum ar fi discuția despre o taxă globală minimă pe avere pentru cei ultrabogați, propusă de Brazilia.

Ucraina și Israel au divizat lucrările summitului G20

Grupul G7 de națiuni occidentale bogate și Japonia au susținut ideea de a se referi la războiul „împotriva” Ucrainei, în timp ce Rusia a ținut să-l numească drept război „în” Ucraina, au spus două persoane familiare cu chestiunea.


Țările G7 au susținut, de asemenea, în textul final, războiul din Gaza să fie prezentat drept o „criză umanitară”, fără a menționa Israelul, au spus sursele.

Oficialii brazilieni care găzduiesc evenimentul au încercat să concentreze discuțiile pe cooperarea economică pentru a aborda probleme precum schimbările climatice și sărăcia, dar țări precum Germania au făcut presiuni pentru o declarație comună care să menționeze războaiele din Ucraina și Gaza.

Viceministrul de finanțe al Japoniei pentru afaceri internaționale, Masato Kanda, care a participat în locul ministrului de finanțe, nu consideră că credibilitatea G20 este în joc.

„Conflictele au un impact uriaș asupra economiei globale. Afectează, printre altele, prețurile energiei și alimentelor. Prin urmare, este evident că impactul trebuie discutat la G20”, a spus el într-o conferință de presă după reuniunea G20.

Agenda inegalităților

În ciuda tensiunilor care planează asupra întâlnirii de la Sao Paulo, Achim Steiner, șeful Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a calificat inaugurarea președinției Braziliei în acest an drept un succes, întrucât singura contestație din a doua zi a discuțiilor pe tema finanțelor a fost „ pentru câteva cuvinte”, într-o declarație comună.

„Brazilia a stabilit priorități clare, de exemplu, cu propunerea lor fiscală”, a declarat Steiner pentru Reuters.

Ca parte a eforturilor de abordare a inegalității, Brazilia a propus dezbateri cu privire la un impozit global minim pe avere care ar asigura contribuții fiscale sporite ale persoanelor superbogate.

„Cu cote de impozitare puțin mai mari pentru cei aproximativ 2.500 de miliardari din întreaga lume, ar putea fi generate venituri suplimentare considerabile”, a spus el.

Brazilia își va propune să elaboreze o declarație privind impozitarea internațională în cadrul summitului G20 din iulie, a declarat joi ministrul de Finanțe Fernando Haddad. El a spus că se așteaptă la un raport pe această temă de la Observatorul Fiscal European, care pledează pentru o taxă globală pe avere pentru cei mai bogați oameni din lume, în contrast cu impozitele pe venit practicate în majoritatea economiilor majore.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și-a exprimat miercuri sprijinul pentru o taxă minimă globală care să fie plătită de cei mai bogați din lume.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: