Liderii celor 20 mai puternice națiuni ale lumii au inceput sâmbătă summitul anual în New Delhi, India, profund divizați în privința războiului din Ucraina, dar în acord cu privire la probleme precum criptomonedele și reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, scrie Reuters.
Președintele american Joe Biden împreună cu ceilalți lideri ai Grupului celor 20 de națiuni se vor reuni pentru summitul de două zile la un nou centru de convenții în formă de concă de 300 de milioane de dolari, numit Bharat Mandapam, vizavi de un fort de piatră din secolul al XVI-lea.
Președintele SUA Joe Biden se va alătura liderilor G20 la summitul de două zile care se va desfășura la noul centru de conferințe Bharat Mandapam din capitala New Delhi, a cărui construcție a costat 300 milioane de dolari.
Magazinele, birourile și școlile au fost închise în Delhi, un oraș cu 20 de milioane de locuitori, iar traficul a fost restricționat ca parte a măsurilor de securitate pentru a asigura buna desfășurare a celei mai importante întâlniri care este găzduită India. Ghetourile de la periferie au fost demolate, iar maimuțele și câinii fără stăpân au fost îndepărtați de pe străzi.
Principalele subiecte de la Summit-ul G20 din India:
- Nu există consens privind limbajul referitor la războiul din Ucraina
- Președinții Xi Jing Peng și Vladimir Putin sunt reprezentanți la nivel de premier, respectiv ministru de Externe
- Președintele Volodimir Zelenski nu a fost invitat să participe
- India nu a condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina și nici nu a impus sancțiuni Moscovei
- Premierul indian vrea accent pus pe problemele Sudului Global
- Primul summit din ultimii 20 de ani ce s-ar putea încheia fără o „Declarație a Liderilor”
- Celelalte subiecte: Criptomonedele, schmbările climatice, datoriile țărilor sărace, băncile multilaterale de dezvoltare
- Extinderea G20 cu Uniunea Africană la ‘G21’
Conform draftului declarației summitului, consultat de Reuters, negociatorii nu au putut surmonta dezacordul cu privire la limbajul utilizat referitor la războiul di Ucraina, lăsând în sarcina liderilor să ajungă la un consens, dacă va fi posibil.
Schița declarației care are 38 de pagini și a fost distribuită delegațiilor participante are necompletat paragraful referitor la „Situația geopolitică”, în timp ce s-a căzut de acord asupra celorlalte 75 de paragrafe.
Președintele Biden va face presiuni pentru un nivel mai ridicat de acțiune împotriva schimbărilor climatice, a spus un ofocal al Casei Albe, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la lipsa consensului membrilor G20 pentru măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Negociatorii țărilor membre G20 se străduiesc de zile întregi să cadă de acord asupra termenilor în care se va face referire la război, pentru ca și Rusia să semneze „Declarația liderilor”
La edițiile din ultimii 20 de ani, la fiecare summit a fost adoptată o Declarație a liderilor în care se exprimau angajamentele membrilor pentru soluționarea unor priorități comune.
Gazda G20 din acest an este premierul indian Narendra Modi, care nu a impus sancțiuni Rusiei pentru războiul declanșat în Ucraina. Modi a spus că nu vrea ca invazia Ucrainei să domine agenda întâlnirii, care are scopul de a evidenția cerințele de dezvoltare ale Sudului Global.
De asemenea, Modi nu l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimr Zelenski să participe la summit.
Președintele chinez Xi Jinping și cel rus Vladimir Putin și-au trimis amândoi reprezentanți personali la New Delhi, declinând invitațiile de participare primite.
Summitul G20 din India se va suprapune cu Forumul Economic de Est, care va avea loc în perioada 10-13 septembrie la Vladivostok. Este așteptat ca Vladimir Putin să negocieze un acord pentru livrări de arme cu dictatorul nord-coreean Kim Jung Un în cadrul întâlnirii de la Forum.
În India, Rusia este reprezentată de ministrul de Externe Serghei Lavrov, care a spus că va bloca orice declarație comună dacă nu va reflecta poziția Moscovei cu privire la războiul din Ucraina sau alte crize geopolitice.
O sursă a declarat pentru Reuters că o declarație comună poate poate fi sau nu votată cu unanimitate. Ar putea conținele unele paragrafe care să exprimă opiniile diferite ale unor țări. Sau ar putea consemna acordul dar și dezacodul într-un singur paragraf.
„S-ar putea să enumerăm diferențele de vederi ale unor țări membre G20 și să facem o declarație generală spunând că ar trebui să avem pace și armonie în întreaga lume, astfel încât toată lumea să fie de acord”, a spus o a doua sursă.
Potrivit unei alte surse de rang înalt dintr-una dintre țările G20, paragraful despre războiul cu Ucraina fusese agreat de țările occidentale și trimis Rusiei pentru opiniile sale.
Oficialul a spus că Rusia are opțiunea de a accepta opiniile țărilor occidentale și de a-și exprima disidența ca parte a declarației. În absența unui acord, India va trebui să emită o declarație în calitate de țară gazdă, ceea ce ar însemna că pentru prima dată în ultimii 20 de ani, summitul G20 se va încheia fără o declarație comună.
Subiectele asupra cărora s-a convenit
O declarație a liderilor „este de departe cea mai bună modalitate de a consemna ceea ce s-a convenit, astfel încât țările să poată fi trase la răspundere în caz de neimplicare și pentru ca administrațiile centrale să știe la ce s-au angajat liderii lor și ce politici trebuie să urmeze pe plan intern”, a spus Creon Butler, director pentru programul economic și financiar global la Chatham House din Londra.
„Declarația unui președinte nu ar avea același efect. Ar duce cu siguranță la o criză de încredere în grup”.
Un diplomat al UE a spus că Rusia „blochează un compromis care este acceptabil pentru toți ceilalți”.
Documentul citat arată că grupul a fost de acord să abordeze vulnerabilitățile datoriei țărilor cu venituri mici și medii „într-o manieră eficientă, cuprinzătoare și sistematică”, dar nu a elaborat un plan pentru acțiuni concrete.
Proiectul arată, de asemenea, că țările semnatare s-au angajat să consolideze și să reformeze băncile multilaterale de dezvoltare, în timp ce au acceptat propunerea de reglementări mai stricte pentru criptomonede.
De asemenea, au fost de acord că lumea are nevoie în total de 4 trilioane de dolari anual ca finanțare cu costuri reduse pentru tranziția energetică. Proiectul face referire însă la o reducere treptată a combustibililor fosili.
Se așteaptă ca summitul de două zile să fie dominat de Occident și de aliații săi. Președintele chinez Xi Jinping omite întâlnirea și îl trimite pe premierul Li Qiang, în timp ce Vladimir Putin din Rusia va lipsi și el.
Biden, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul britanic Rishi Sunak, Mohammed Bin Salman din Arabia Saudită și Fumio Kishida din Japonia, vor participa.
Poziția divizată asupra războiului a împiedicat încheierea unui acord chiar și asupra unui singur comunicat de la reuniunile ministeriale din timpul președinției G20 a Indiei din acest an.
China, cel mai puternic aliat al Rusiei, a declarat vineri că este dispusă să colaboreze cu toate părțile și să facă eforturi pentru un rezultat pozitiv la summit.
India a evitat să dea vina pe Moscova pentru izbucnirea războiului și a cerut o soluție prin dialog și diplomație.
Guvernul prim-ministrului Narendra Modi a făcut din președinția Indiei a grupului G20 și summitul o vitrină pentru economia în creștere rapidă a țării și poziția sa globală în creștere.
Primirea Uniunii Africane în G20
Extinderea G20 cu Uniunea Africană la ‘G21’ este o victorie diplomatică notabilă pentru Modi, care vizează un nou mandat în alegerile naţionale de anul viitor.
„India a propus să se acorde statutul de membru permanent a G20 pentru Uniunea Africană. Cred că suntem de acord cu toţii asupra acestui punct”, a declarat Modi în discursul său în deschiderea summitului.
„Cu aprobarea tuturor, cer şefului UA să ia loc în calitate de membru permanent al G20″, a afirmat premierul indian în alocuţiunea sa.
Înaintea discursului său, Modi îl îmbrăţişase călduros pe Azali Assoumani, preşedintele Uniunii Comorelor, aflat în prezent la conducerea Uniunii Africane.
Assoumani a luat loc apoi printre liderii grupului, invitat de ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar.
***