sâmbătă

27 aprilie, 2024

10 septembrie, 2023

În rezoluția adoptată la summitul G20 – din India – se face vorbire despre sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar tonul este mai blând față de poziția anterioară a grupului care acuza direct Rusia pentru declanșarea războiului din Ucraina: de această dată numele Rusiei nici măcar nu a fost menționat.

În Declarația comună a summit-ului G20 din India se afirmă că toate țările ar trebui „să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat”. Acest text a rămas neschimbat față de draftul anunțat sâmbătă pentru prima dată de POLITICO.

Formularea, pe care țările occidentale au dorit-o pentru a condamna invazia Ucrainei ordonată de președintele rus Vladimir Putin, ar putea de asemenea să atenueze plângerile Moscovei privind atacurile efectuate în interiorul Federației Ruse care au escaladat de la lansarea contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a implicat puternic în săptămânile de negocieri care au dus la adoptarea versiunii finale.


De remarcat că declarația comună a evitat o condamnare directă a invadării Ucrainei de către Rusia, care a fost inclusă în declarația G20 de la summitul din Bali din noiembrie anul trecut. Unii dintre oficiali prezenți la Delfi au spus că a aceasta a fost singura modalitate de obține acceptul unor membrii ai grupului mai apropiați de Moscova – ca să nu spunem că însuși Rusia este membră G20.

Decizia președintelui chinez Xi Jingping de a nu participa la summitul G20 din acest weekend ar fi avut scopul de refuza Indiei o afirmare pe plan internațional. Însă premierul indian, Narendra Modi – împreună cu Statele Unite și Europa – a găsit soluția pentru a contracara mai eficient China pe scena mondială.

Statele membre G20 au salutat succesul Indiei de a ajunge la un acord asupra declarației comune care a fost sub semnul întrebării cu doar câteva zile înainte ca liderii mondiali să se reunească pentru cel mai important eveniment diplomatic anual. Pe lângă găsirea unei formule de consens privind războiul din Ucraina, India a reușit să aducă Uniunea Africană ca membră cu drepturi depline în G20 și au adoptat măsuri în probleme precum schimbările climatice și sustenabilitatea datoriilor suverane, care este prioritatea piețelor emergente.

Forma finală a declarației liderilor G20 a enervat Ucraina, care a considerat compromisul privind tonul față de agresiunea Rusiei ca fiind mult mai blând față de ceea ce conveniseră la summitul din urmă cu doar 10 luni din Bali, Indonezia.


„Ucraina este recunoscătoare faţă de partenerii care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

Dar pentru SUA și aliații săi, critica față de o rezoluție, care pe fond este similară cu cea din Bali și are un impact redus în realitatea de pe teren, este un preț mic plătit pentru că i-a oferit lui Modi un sprijin care întărește statutul Indiei ca putere în ascensiune pe scena mondială, contracarând influența globală a Chinei.

Președintele Joe Biden a condus ostilitățile, văzând în India cea mai bună variantă de a izola China și Rusia – și de a oferi un sprijin pentru continuarea ordinii mondiale condusă de SUA.

Rezultatul a arătat că Washingtonul învață în sfârșit limba așa-numitului Sud Global, având India ca principal vector de influență.

„Unii comentatori consideră tonul mai blând  privind războiul Rusia-Ucraina ca fiind un semn al «coborârii» occidentale”, a spus Milan Vaishnav, directorul Programului Asia de Sud la Carnegie Endowment for International Peace. „Dar există un alt mod de a privi: Occidentul este, de asemenea, interesat să se asigure de succesul Indiei. Absența consensului ar fi fost o mare dezamăgire pentru India.”

Alți membri ai G20 spun că acesta a reflectat un compromis corect. „Este un fapt că aceasta este astăzi o problemă foarte polarizantă și există mai multe puncte de vedere cu privire la aceasta”, a declarat sâmbătă ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, referindu-se la Ucraina. „Bali a fost acum un an, situația era diferită. De atunci s-au întâmplat multe lucruri.”

În declarația comună mai sunt puncte pe care oficialii occidentali le pot anunța ca victorii. Se face referire la principiile din Carta Națiunilor Unite, care stipulează că nicio țară nu poate amenința teritoriul și suveranitatea alteia cu forța – o cerere cheie a SUA și a UE în perioada premergătoare summitului G20.

Și solicită, de asemenea, „implementarea completă, în timp util și eficientă” a Inițiativei privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care nu mai funcționează după ce Rusia s-a retras în timpul verii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: