Miniștrii Muncii și ai Educației, Raluca Turcan și Sorin Cîmpeanu, au promis sindicatelor din educație că vor susține în guvern să fie acordate cele doua tranșe de majorări salariale restante prevăzute de Legea 153/2017, începând cu data de 1 ianuarie 2022.
Ministrul Muncii și ministrul Educației au avut miercuri o întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar și universitar de stat pentru a discuta solicitările acestora privind salarizarea personalului din învățământ în anul 2022.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii, la discuții s-a convenit ca Ministerul Educației să calculeze impactul financiar al acordării majorărilor salariale solicitate de sindicate, precum și al creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Totdată, având în vedere că Ministerul Educației a preluat creșele de la administrația publică locală, s-a ridicat problema salarizării unor funcții, precum cea de educator puericultor care nu se regăsește în categoria funcțiilor didactice din anexa nr.1 la Lege-cadru nr.153/2017.
În perioada următoare, precizează comunicatul, Ministerul Educației va analiza consecințele și impactul salarial pentru a putea propune modificările necesare în Legea salarizării.
În întâlnirea de lucru s-a ridicat și problema salarizării funcției de director din cadrul unităților de învățământ, care este complet nemotivantă, sindicatele semnalând că salarizarea acestei funcții de conducere este, în anumite cazuri, sub nivelul de salarizare al funcțiilor didactice de predare sau chiar sub nivelul unor funcții de conducere de la personalul didactic auxiliar.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a explicat că inechitățile salariale pentru personalul din învățământ vor fi eliminate prin noua Lege a salarizării, ”care urmează a fi elaborată în perioada următoare” tocmai cu scopul de a aduce echitate și calitate în sistemul public.