1 mai, 2023

Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa

Președintele Vladimir Putin va fi sfătuit de Africa de Sud să participe prin Zoom la summit-ul BRICS din luna august, pentru ca țara gazdă, semnatară a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, să nu fie obligată să pună în aplicare mandatul emis de CPI, scrie The Times.

„Nu avem nicio opțiune de a nu-l aresta pe Putin. Dacă vine aici, va trebui să-l arestăm”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului sud-african.

Procedura de retragere din CPI ar dura aproximativ un an, oricum, perioadă în care Africa de Sud este obligată să pună în aplicare mandatul de arestare.


Africa de Sud și-a încălcat în trecut acordul semnat cu Statutul de la Roma, când nu a reușit să-l aresteze pe fostul președinte sudanez Omar al-Bashir, fost președinte al Sudanului.

Cele două guverne discută opțiunile

The Sunday Times, citată de The Citizen, scrie că participarea lui Vladimir Putin la summitul BRICS a generat o adevărată dilemă diplomatică în Africa de Sud și relatează că guvernul de la Johannesburg discută opțiuni cu omologii ruși pentru a evita o confruntare cu comunitatea occidentală din cauza vizitei iminente a lui Vladimir Putin, în august, la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

În luna martie a acestui an, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru crime de război având legătură cu răpirea copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

(Citește și: „Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război„)

În calitate de semnatară a Statutului de la Roma, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze pe liderul rus, deși, oficiali guvernamentali au declarant că sunt îngrijorați de „standardele duble” applicate de CPI.


Săptămâna trecută, Johannesburgul anunța că s-ar putea retrage din CPI, însă la numai o zi distanța, Președinția a confirmat că Africa de Sud va rămâne semnatară a Statutului de la Roma și „va continua să militeze pentru aplicarea egală și consecventă a dreptului internațional”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: