luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2022

Vladimir Putin și Xi Jinping au cerut ”unitate”, participanților la summitul economiilor emergente (BRICS) organizat joi de Beijing.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel pentru o cooperare mai strânsă între statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), profitând de ocazie pentru a lansa un nou atac la adresa țărilor occidentale, pe care le-a acuzat de alimentarea crizei, transmite Reuters.

„Numai pe baza unei cooperări oneste și reciproc avantajoase putem căuta căi de ieșire din situația de criză care s-a dezvoltat în economia globală din cauza acțiunilor lipsite de considerație și egoiste ale anumitor state”, a spus Vladimir Putin.


El a acuzat Occidentul că „folosește mecanisme financiare” pentru „a arunca vine pe întreaga lume pentru propriile greșeli de politica macroeconomică”.

Vladimir Putin a spus că relațiile cu China sunt mai bune ca oricând, dar și că Rusia va promova un parteneriat strategic cu China menit să contracareze influența SUA.

Un sistem multinațional

Președintele chinez Xi Jinping a criticat, la rândul său, „abuzul” sancțiunilor internaționale.

Xi Jinping a cerut Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud să-și asume responsabilitatea conferită de puterea lor economică și a spus că ar trebui să susțină un sistem internațional cu adevărat multinațional bazat pe Națiunile Unite.


„Trebuie să renunțăm la mentalitatea Războiului Rece și să blocăm confruntarea și să ne opunem sancțiunilor unilaterale – și abuzului de sancțiuni”, a spus Xi Jinping în cadrul summit-ului.

„A politiza economia globală și a o transforma într-un instrument sau o armă și a impune sancțiuni în mod intenționat utilizând poziția principală în sistemele financiare și monetare internaționale nu va ajunge decât să rănească propriile interese, precum și pe cele ale altora și să provoace suferință pentru toată lumea”, a comentat liderul chinez, citat de CNBC.

„Întâlnirea noastră de astăzi vine într-un moment crucial, în care se va decide viitorul umanității: în calitate de piețe emergente-cheie și țări în curs de dezvoltare, statele BRICS trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor”, a spus Xi.

China este de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din puterea economică colectivă de 27,5 trilioane de dolari a grupului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: