5 ianuarie, 2015

Ministerul pentru Societatea Informațională a cerut în instanță, la finalul lunii decembrie 2014, suspendarea plății a 100 milioane de lei pentru licențe Microsoft, suma reprezentând tranșele aferente unui act adițional încheiat în 2013 la acordul-cadru din anul 2004.

Ministrul Sorin Grindeanu (foto) a clarificat luni, la B1 TV, intenția Guvernului cu privire la contractele Microsoft: „Nu am denunțat contractul cu Microsoft, am cerut în instanță, până la clarificarea situației, suspendarea plăților. Este un contract de Buy Out între 2013 și 2015, o continuare a contractelor vechi, au mai rămas de plătit 100 de milioane de lei. Să ne spună justiția dacă putem continua cele două plăți”.

„În urma unei analize interne asupra contractului am găsit lucruri care ne îndreptățesc să cerem în instanță suspendarea plătilor, un alt motiv fiind și faptul că se percep penalități dacă nu plătim tranșele”, a mai precizat ministrul.


Audiat în comisiile de specialitate în momentul în care a fost propus să intre în Guvernul Ponta 4, Sorin Grindeanu a declarat, pe 15 decembrie 2014, că de la 1 ianuarie 2015 încep să curgă penalități de 0,1% pe zi dacă statul nu plătește tranșa de 50 milioane de lei aferentă anului 2014 pentru licențele Microsoft.

Guvernul ar fi trebuit să plătească până la 1 noiembrie 2014 o tranșă de 50 milioane lei către Unicredit Țiriac Bank pentru licente Microsoft, în baza unui act adițional încheiat în 2013. Fostul ministrul al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, a refuzat să facă această plată și a solicitat DNA să transmită ministerului dacă există o extindere a verificărilor în dosarul Microsoft, pentru a nu fi pus în situația de a creea statului un prejudiciu suplimentar.

Persoanele cercetate în dosar

Procurorii DNA au anunţat în luna iunie 2014 că investighează patru contracte privind achiziţia de bunuri şi servicii IT, contracte încheiate, derulate şi suplimentate pe parcursul mai multor guvernări, începând cu guvernul Năstase.

Dosarul a fost deschis pornind de la sesizarea primită, la 5 iunie 2013, de la Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.


Din cercetările efectuate, preciza DNA anul trecut, rezultă că “din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei acestuia, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăţilor implicate”.

(Citiți și: Rechizitoriu DNA / Traseul mitei în Dosarul Microsoft: cine, cât, cum)

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

(Citiți și: Dosarul Microsoft: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a 9 foști miniștri. Cazul și acuzațiile)

Procurorii anticorupţie au mai făcut percheziţii la locuinţele fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: