marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2022

Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul legii pentru desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) şi va iniţia, săptămâna următoare, procedurile de aprobare în Guvern, după care va trimite documentul Parlamentului în prima parte a lunii februarie.

De asemenea, anunță MJ, într-un comunicat, se lucrează la modificarea codurilor penale, după ce PSD, aflat acum din nou la guvernare, a făcut în perioada 2017 – 2018 mai multe schimbări criticate de instituțiile europene.

„Ministerul Justiţiei reafirmă poziţia sa constantă, aliniată poziţiei Guvernului României, exprimată fără echivoc de prim-ministrul Nicolae Ciucă, în sensul respectării supremaţiei dreptului european aşa cum este stipulată în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat şi recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituţia României.


Ministerul Justiţiei reafirmă poziţia sa constantă, aliniată poziţiei Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Ministerul Justiţiei va coopera transparent şi sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV şi a mecanismului «Rule of Law» astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecinţă la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei în comunicat.

MJ anunţă şi reluarea procedurilor pentru corectarea legilor Justiţiei şi modificarea Codurilor penale.

„Proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei în septembrie 2020 şi au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021.


Pentru că legile Justiţiei nu au mai fost promovate de Ministerul Justiţiei în avizarea CSM, aprobarea de către guvern şi adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiţiei va relua şi continua acest proces.

După integrarea unor propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 şi finalizarea proiectelor, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiţiei va transmite proiectele legilor Justiţiei pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 şi, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare şi Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în guvern şi, ulterior, în Parlament, pentru aprobare şi adoptare.

Ministerul Justiţiei va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului şi Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022”, mai precizează comunicatul.

Fostul ministru Stelian Ion (USR) a încercat desființarea secției, însă în coaliție nu s-a acceptat ca acest lucru să se facă în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021 și cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021. Instituțiile europene cereau ca desființarea să se facă prin revenirea cazurilor la parchetele competente, adică o întoarcere la situația de dinaintea apariției SIIJ.

UDMR s-a opus ca DNA să se ocupe din nou de cazurile de corupție, astfel încât această măsură prevăzută și în MCV nu a putut fi realizată.

În programul de guvernare al Coaliţiei PNL – PSD – UDMR se specifică faptul că, până la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, urmând ca aceasta să fie înlocuită de o nouă structură, care se ofere „garanţii de independenţă a magistraţilor”, soluție respinsă de experții Comisiei Europene.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: