Guvernul îşi creşte capacitatea de îndatorare pe termen scurt prin posibilitatea de a emite certificate de trezorerie pentru populație, prin „unităţile operative” ale Trezoreriei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern de amendare a normelor metodologice aferente OUG 64/2007 privind datoria publică.
Operațiunea face parte din Programul Tezaur, prevăzut în Strategia de administrare a datoriei publice 2017-2019, publicată în iunie de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Guvernul apelează direct la banii populației având în vedere că datoria externă pe termen scurt crescut cu 6,3%, până la, 24,86 miliarde de euro (26,4% din totalul datoriei externe), în 30 iunie 2017 faţă de faţă de 31 decembrie 2016.
În anii 2015 şi 2016, Guvernul a emis titluri de stat (obligaţiuni) pentru populaţie prin programul Fidelis, iar succesul acestuia a adus şi promisiunea că emisiunile vor continua. Continuarea nu va veni tot prin Bursă, ca în cazul Fidelis, ci prin unităţile Trezoreriei.
La ultima emisiune de titluri de stat, cererea a fost de 7,3 ori mai mare decât oferta de 100 de milioane de lei.
În nota de fundamentare a proiectului de HG este invocată „necesitatea diversificării canalelor de distribuție, respectiv lărgirea modalităților de vânzare și distribuție a emisiunilor de titluri de stat destinate populației prin intermediul unităților operative ale trezoreriei statului”.
Ultimul an când au fost emise certificate de trezorerie către populație prin intermediul trezoreriilor la nivel local a fost anul 2005.
Atunci, titlurile de stat au fost emise la scadențe de 90, 180, 360 zile și de peste un an, în formă materializată, nominal, pe suport de hârtie fiind adresate persoanelor fizice rezidente. Valoarea nominală a certificatelor era de 1 – 100 milioane lei vechi (ROL).
Proiectul actual de HG prevede și posibilitatea răscumpărării anticipate a titlurilor, respectiv a preschimbării lor în titluri noi şi se introduce definiția de subscripție publică. Certificatele de trezorerie pentru populaţie nerăscumpărate la scadenţă vor fi si transformate în certificate de depozit.