joi

25 aprilie, 2024

20 iunie, 2022

Persoanele fizice și juridice afectate de criza energetică vor avea posibilitatea de a-și amâna ratele bancare, pe o perioadă de până la 9 luni, în urma unei solicitări însoțite de o declarație pe proprie răspundere privind creșterea cheltuielilor/costurilor cu minimum 25% față de anul trecut, reiese din proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

”Actul normativ se adresează debitorilor persoane fizice afectați de efectele generate de creșterea prețurilor, inclusiv la alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de invazia Rusiei în Ucraina prin scăderea veniturilor”, se arată în nota de fundamentare.

Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.


Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere

  • privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;
  • privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice;
  • privind faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social.

De asemenea, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele șase luni anterioare datei solicitării.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).


Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, nu trebuie să se afle în insolvență/incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor.

Proiectul stabilește capitalizarea dobânzii la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul ”Noua Casă”.

Referitor la comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se prevede ca acestea să se plătească conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

”Rezultatele implementării acestei facilități vor avea ca efect menținerea în activitate a companiilor implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele generate de creșterea prețurilor, inclusiv la alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de invazia Rusiei în Ucraina și protejarea persoanelor fizice a căror venituri au fost afectate în aceasta perioada”, se mai arată în nota de fundamentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cuvantul cheie in proiectul de OUG este „restructurare” ceea ce inseamna ca vei fi tratat ca un client in default. Si despre asta nu vorbeste nimeni, ca si cum ar fi fara impact in istoricul de credit al clientului ca la moratoriile anterioare…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cuvantul cheie in proiectul de OUG este „restructurare” ceea ce inseamna ca vei fi tratat ca un client in default. Si despre asta nu vorbeste nimeni, ca si cum ar fi fara impact in istoricul de credit al clientului ca la moratoriile anterioare…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: