sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2022

Doar persoanele și companiile care pot demonstra o creștere a cheltuielilor, respectiv costurilor de 25% față de anul trecut vor fi eligibile să apeleze la noul moratoriu public de amânare a ratelor bancare, a anunțat miercuri ministrul finanțelor publice, Adrian Câciu, adăugând că procentul a fost agreat cu sistemul bancar.

”Schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii va fi raportat la utilități. Costul lunar este afectat de prețurile la energie, combustibil”, a explicat Adrian Câciu la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ministrul Finanțelor a precizat că această ordonanță va fi avizată și de Banca Națională a României (BNR) care ar urma să emită și o metodologie. Totodată, el a precizat că dobânzile se vor capitaliza, mecanismul fiind identic cu cel adoptat în contextul pandemiei.


”Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare dintre cetățeni pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, la finalul anului amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a precizat ministrul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Adrian Câciu a subliniat totodată că măsura este un instrument, nu o ”obligație”.

”Băncile vor sta la dispoziție și cu alte instrumente de sprijin, refinanțare, trecere la dobândă fixă, trecere la IRCC”, a mai spus el.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: