Doar persoanele și companiile care pot demonstra o creștere a cheltuielilor, respectiv costurilor de 25% față de anul trecut vor fi eligibile să apeleze la noul moratoriu public de amânare a ratelor bancare, a anunțat miercuri ministrul finanțelor publice, Adrian Câciu, adăugând că procentul a fost agreat cu sistemul bancar.
”Schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii va fi raportat la utilități. Costul lunar este afectat de prețurile la energie, combustibil”, a explicat Adrian Câciu la sfârșitul ședinței de Guvern.
Ministrul Finanțelor a precizat că această ordonanță va fi avizată și de Banca Națională a României (BNR) care ar urma să emită și o metodologie. Totodată, el a precizat că dobânzile se vor capitaliza, mecanismul fiind identic cu cel adoptat în contextul pandemiei.
”Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o va face, fiecare dintre cetățeni pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie, la finalul anului amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a precizat ministrul.
Adrian Câciu a subliniat totodată că măsura este un instrument, nu o ”obligație”.
”Băncile vor sta la dispoziție și cu alte instrumente de sprijin, refinanțare, trecere la dobândă fixă, trecere la IRCC”, a mai spus el.