9 noiembrie, 2020

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 1,32 miliarde lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, una de obligațiuni suverane cu maturitatea la 87 de luni și cealaltă de certificate de trezorerie pe șase luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

MFP a atras 923,9 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 87 de luni, la un randament mediu de 3,04%, şi 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, la un randament de 2,32%.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna noiembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 de miliarde de lei, din care 800 milioane prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 3,7 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.


Sesiunile suplimentare de oferte necompetitive ulterioare licitațiilorar mai putea adăuga suma de 555 milioane de lei

Ținta emisiunilor este inferioară   celei  din octombrie (5,06 miliarde lei) și va fi destinată, ca de obicei,  refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Bani de acoperit deficitul bugetar în creștere

Defictul bugetar pe 2020 ar putea ajunge la 10,3% din PIB, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene, mai severă decât cea din primăvară.

(Citiți și: „Deficit bugetar de 10,3% în 2020 – prognoza de toamnă a Comisiei Europene pentru România”)

Ministrul Finanțelor Floprin Cîțu, care susținea până nu demult că deficitul nu va trece de 8,6%, nu a mai produs nici o estimare pentru 2020, tot luni, spunând doar că, „realist”, anul viitor va fi cu un punct procentual mai mic.

(Citiți și: „Florin Cîțu: Economia se va contracta cu 4% din PIB, necesarul de finanțare pe 2020 crește datoria publică cu 6,5% din PIB”)


Necesarul de finanțare pe 2020 va duce la creșterea datoriei publice cu 6,5% din PIB. Florin Cîțu a subliniat că datoria publică va crește în 2020 doar cu 6,5 puncte procentuale, față de 20 de puncte procentuale în alte state europene.

În luna noiembrie au fost programate şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,7 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (555 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 800 de milioane de lei (două emisiuni), 600 milioane de lei (o emisiune), 500 milioane de lei (o emisiune), 400 de milioane de lei (o emisiune) şi 300 de milioane de lei (două emisiuni).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: