Florin Cîțu: Economia se va contracta cu 4% din PIB, necesarul de finanțare pe 2020 crește datoria publică cu 6,5% din PIB - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Florin Cîțu: Economia se va contracta cu 4% din PIB, necesarul de finanțare pe 2020 crește datoria publică cu 6,5% din PIB

9 noiembrie, 2020

Economia României se va contracta în acest an cu 4% din PIB, plus-minus 0,2 puncte procentuale, a declarat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, adăugând că necesarul de finanțare se va ridica la 138 de miliarde de lei, ceea ce va duce la o creștere a datoriei publice cu 6,5 din PIB.

„Economia va scădea anul acesta cu 4% plus-minus două puncte procentuale”, a declarat ministrul Finanțelor Publice.

Deficitul bugetar de anul viitor ar putea fi anul viitor „realist”, mai mic cu un punct procentual, a adăugat el.


„Cea mai mare provocare în 2020 a fost să convingem investitorii străini, agențiile de rating, despre sustenabilitatea cheltuielilor. Am avut două evaluări de rating păstrat pentru că am dovedit că suntem un guvern de încredere. După 10 luni veniturile sunt mai mari decât anul trecut, veți vedea la execuția bugetară după 25 noiembrie”, spus ministrul.

El a subliniat că păstrarea ratigului a permis României să evite eventuale probleme de finanțare. El a adăugat că 97% din necesarul de finanțare este acoperit. Acesta se va ridica la 138 de miliarde de lei în 2020, cu opt miliarde peste proiecția anterioară.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul Finanțelor Publice a subliniat că datoria publică va crește în 2020 doar cu 6,5 puncte procentuale, față de 20 de puncte procentuale în alte state europene.

„Repet, o criză mai mică – 20 de puncte procentuale, toată Europa – 20 de puncte procentuale creștere datorie publică, noi doar cu 6 puncte procentuale”, a afirmat el.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr