sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 august, 2022

Mini-reactorul nuclear modular (SMR) al companiei americane NuScale, cu care urmează să se construiască o centrală în România, a trecut de ultimul test al reglementatorului american, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare. România va avea acces la cea mai nouă tehnologie atât din punct de vedere al faptului că este de tip mic şi modular cât şi din punct de vedere al siguranţei şi securităţii în exploatare”, a precizat ministrul Energiei citat de Agerpres.

Oficialul român se așteaptă ca, până la jumătatea lunii septembrie, EximBank SUA să ia o decizie penru a contribui la finanțarea construcției centralei din România.


„În SUA am avut discuţii la nivel foarte înalt cu preşedintele EximBank. În urma discuţiilor de acolo, de la Departamentul de Stat, de la Departamentul pentru Comerţ, de la Departamentul pentru Energie a reieşit foarte clar că vom avea o decizie de finanţare în această vară, până în data de 13 septembrie, când începe noul an financiar în SUA iar ei doresc până atunci o să rezolve aceste aspecte”, a spus VirgilPopescu.

O soluție venită la timp

Potrivit portalului World Nuclear News, prin certificarea de design, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA a stabilit că un design de centrală nucleară îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă, indiferent dacă există o solicitare pentru construirea sau operarea unei centrale.

Orice solicitare ulterioară pentru construirea şi operarea unei centrale care utilizează designul respectiv nu va mai trebui să răspundă la aspectele acoperite deja de certificarea de design ci numai la aspectele referitoare la amplasarea şi aspectele de mediu ale centralei propuse.

„Confirmarea designului şi siguranţei NuScale nu putea veni într-un moment mai crucial, când peste tot în lume oamenii se chinuie cu criză dublă a preţurilor volatile la energie şi schimbări climatice provocate de fenomene meteo extreme.


„Suntem încântaţi de continua recunoaştere a siguranţei tehnologiei noastre şi de potenţialul oferit de soluţia noastră fără emisii de carbon pentru a acoperi necesităţile comunităţii globale”, a declarat preşedintele director general de la NuScale, John Hopkins, citat de portalul menţionat.

Primul proiect comercial în România

Prima centrală de mini-reactoare nucleare NuScale va avea o capacitate de 462 MW și va fi construită Doicești (Dâmbovița), în locația fostei termocentrale. Va avea 6 module de tip SMR și împreună cu componenta de fotovoltaice, capacitatea instalată totală urmează să ajungă la 600 MW.

(Citește și: Prima centrală de mini-reactoare nucleare NuScale va fi la Doicești și va avea o capacitate de 462 MW”)


În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România, iar în data de 9 octombrie 2020 România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa şi la începutul anului 2021 Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea şi respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale.

Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra (proprietarul amplasamentului fostei termocentrale de la Doiceşti) au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: