18 iunie, 2015

mihail vlasovMihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Inițial, Vlasov a fost condamnat în februarie de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare, însă Instanța supremă a admis apelul declarat de DNA și a mărit pedeapsa la 5 ani închisoare.

Pentru ce a fost condamnat Vlasov

Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost reţinut de procurorii anticorupţie în martie 2014 pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant luând 200.000 de euro, prima tranşă din suma de 1 milion de euro cerută de şeful CCIR pentru a aranja o sentinţă la Curtea de Arbitraj.

Traficul de influență – potrivit comunicatului DNA


Suma de un milion de euro a fost cerută de Mihail Vlasov denunţătorului, un om de afaceri care are calitatea de pârât într-un dosar înregistrat pe rolul Curții de arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Cel care a avut iniţiativa aranjării dosarului respectiv ar fi fost chiar şeful CCIR, care era interesat industria tipăriturilor şi l-a invitat la el pe omul de afaceri.

Cei doi s-au întâlnit, pe 13 martie 2014, “în urma unei programări prealabile, la biroul inculpatului Vlasov Mihail, situat în sediul Camerei de Comerț și industrie a României, unde, pe parcursul discuției, inculpatul i-a pretins denunțătorului suma de 1.000.000 euro pentru a-l ajuta să câștige procesul respectiv. După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov Mihail i-a propus denunțătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia suma de 1.000.000 euro, iar, până la termenul din 19.03.2014, să îi dea 200.000 euro, urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani”, se spune în comunicatul DNA.

Marţi seara, Mihail Vlasov şi denunţătorul s-au întâlnit într-un restaurant din București, şi au discutat din nou despre înţelegerea lor referitoare la milionul de euro cerut în schimbul traficului de influenţă, Mihail Vlasov promiţând că-i va convinge pe arbitrii Curții de arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României pronunțe o soluție favorabilă denunțătorului.


Potrivit înţelegerii, inițial trebuia remisă suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, după ce instanța de arbitraj ar fi amânat cauza şi până la următorul termen de judecată, Mihail Vlasov să mai primească încă 300.000 euro.

După livrarea acestei sume, adică atunci când preşedintele CCIR ar fi primit un total de 500.000 de euro, instanța de arbitraj urma să dispună o soluție favorabilă denunțătorului.

Marţi seara, procurorii au organizat flagrantul, asupra lui Mihail Vlasov fiind găsită suma de 200.000 euro, prima tranşă din milionul de euro cerut.

Mihail Vlasov, preşedinte al CCIR din 2007

Avocatul Mihail Vlasov, fost judecător, are 70 de ani şi este preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, din anul 2007. Se află la al doilea mandat, care ar trebui să se încheie în 2017.

În perioada iunie – decembrie 2008 a deţinut şi un mandat de deputat.

În 2012, Mihail Vlasov a fost reclamat la DNA pentru corupţie, după ce mai mulţi preşedinţi de camere de comerţ din teritoriu au transmis către DNA o plângere penală în care arătau că acesta ar fi folosit discreţionar fondurile Camerei de Comerţ. Dosarul este încă în lucru.

Mihail Vlasov este bun prieten cu fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru (acum, judecător la Curtea Constituţională) şi a încercat de mai multe ori să treacă Registrul Comerţului la CCIR, de la Ministerul Justiţiei, prin inițiative legislative susținute de unii parlamentari.

Cum influența Vlasov Curtea de Arbitraj

Una dintre fiicele şefului CCIR, Vanda Vlasov, este prim-vicepreşedinte al Curţii de arbitraj şi este căsătorită cu fostul ministru de Interne Cristian David.

Cristian David este şi el acuzat de DNA că ar fi folosit mai multe acte false pentru a justifica o sumă de 60.000 de euro apărută în declaraţia de avere din 14 iunie 2013. Mama acestuia, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal în dosarul fiului său, pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: