5 noiembrie, 2015

mihai darabanÎn topul celor mai mari companii din România, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) după o metodologie europeană, s-au clasat, în 2014, 6.630 de societăţi, cu afaceri cumulate de 115,6 miliarde de euro, un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro şi un număr de angajaţi de 1,59 de milioane de persoane.

„Am observat că există o diminuare consistentă a societăţilor mari, de ordinul zecilor, a societăţior mijlocii şi chiar şi a celor mici şi o mutare spectaculoasă către microîntreprinderi. Numărul microîntreprinderilor a crescut cu 6.000, la peste 589.000″, a declarat Mihai Daraban (foto), preşedintele CCIR, joi, la o conferinţă de presă organizată de Consiliul Concurenţei.

Guvernul a aprobat recent o serie de modificări ale Codului Fiscal prin care a fost introdus un sistem diferenţiat de impozitare pentru microîntreprinderi. Definiţia microîntreprinderilor a fost extinsă. Astfel, în vederea stabilirea impozitului pe venit, microîntreprinderile vor fi considerate acele persoane juridice care au realizat venituri ce nu depăşesc echivalentul în lei a 100.000 de euro, faţă de 65.000 de euro în trecut. Cotele de impozitare pentru veniturile microîntreprinderilor au fost modificate astfel: 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.


De asemenea, clasamentul realizat de Camera de Comerţ relevă o diminuare a capitalului integral românesc. Dintre cele 275 de companii care aveau în 2014 o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, doar 88 erau româneşti şi doar 46 dintre acestea aveau capital privat integral românesc, diferenţa fiind reprezentată de companiile de stat.

„Trebuie să recunoaştem rolul capitalului străin în România care asigură şi resursele bugetului de stat. Trebuie să recunoaştem şi să nu blamăm acest lucru. Am auzit mulţi operatori care blamează capitalul străin. Trebuie să fie realişti. Sunt cei mai mari angajatori. Sunt societăţile care aduc multă valoare adaugată în societatea românească în ansamblu”, a comentat Mihai Daraban.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: