joi

18 aprilie, 2024

30 august, 2021

Ministrul interimar de Interne de la Sofia a avertizat că țara sa se va confrunta curând cu un val puternic de imigranți din Afganistan. „Într-o lună, migranţii se vor afla în imediata noastră apropiere”, a declarat ministrul Boiko Raşkov în fața parlamentarilor, cărora le-a explicat pregătirile făcute a împiedica pătrunderea masivă a migranților pe la frontiera cu Turcia.

„Situaţia din Afganistan se schimbă zilnic, iar evoluțiile se reflectă direct asupra presiunii migratorii, care nu vizează doar ţara noastră. Va exista un val de migranţi în Bulgaria, Turcia şi Grecia. Comparativ cu anul trecut, presiunea migratorie a crescut de şase ori. În luna august, creşterea numărului de migranţilor a fost cu 17% mai mare decât în ​​iulie. Ministerul de Interne a desfăşurat o întâlnire cu reprezentanţii altor organe de stat, inclusiv ai serviciilor de informaţii”, a spus Boiko Rașkov, citat de postul bulgar de radio Darik, preluat de Rador.

(Citiți și: „România, imigrația și azilul afganilor”)

Miniștrii de Interne ai UE vor discuta la reuniunea de marți din Slovenia problema valului de migranți așteptat după intrarea Afganistanului sub controlul talibanilor. Printre altele, scrie Politico, se va discuta numărul de refugiați pe care UE i-ar putea prelua până în 2022, pornind de la propunerea înaintată de Comisie, care vizează un număr total de 30.000 de imigranți. Nu există, deocamdată, o schemă specială de relocare a refugiaților afgani.


De asemenea, în septembrie, urmează un nou summit al miniștrilor de Externe al UE, unde chestiunea imigranților va fi din nou abordată, ca parte a pregătirilor pentru un asalt similar celui din 2015 – 2016.

UE ar putea reloca 30.000 de refugiați

Sosirile de migranţi afgani în Europa după preluarea puterii de către talibani nu vor fi atât de numeroase precum migraţia masivă din 2015 legată de războiul din Siria, a asigurat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Nu cred că situaţia prin care urmează să trecem va fi comparabilă cu 2015, pentru că Afganistan nu este Siria şi pentru că au existat deja mişcări foarte puternice” de migranţi afgani de-a lungul anilor, a declarat şeful statului francez la posturile de televiziune TF1 şi LCI.

„Ceea ce este sigur e că va exista mai multă lume care va încerca să vină în Europa şi prin urmare aceasta va crea o presiune asupra capacităţilor noastre de primire”, a spus președintele Macron, făcând distincţie între afluxul ilegal de migranţi şi dreptul de azil şi subliniind că aceste noi sosiri „nu trebuie să suscite temeri hazardate”.


Unii (migranţi) „sosesc în ţările din Balcani (…) uneori la cererea altor puteri. Trebuie să fim în această privinţă foarte exigenţi, Europa va prelua partea sa (de migranţi), însă ea nu poate prelua partea (de migranţi a) întregii lumi”, a atenţionat Macron, în condiţiile în care, de exemplu, Kosovo este un „subcontractor” al SUA în ceea ce priveşte primirea de migranţi.

Nu în ultimul rând, preşedintele francez a îndemnat ONU să ajute ţările vecine Afganistanului, unde se află cel mai mare număr de refugiaţi. „În Pakistan şi în Iran se află mai multe milioane de refugiaţi. Trebuie să ajutăm aceste state să stabilizeze aceste populaţii (…), în cadrul ONU”, a mai spus Emmanuel Macron.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: