duminică

21 aprilie, 2024

22 martie, 2022

Mediul de afaceri a primit finanțare de peste un miliard de lei, prin programele guvernamentale cu garanții de stat IMM INVEST și AGRO IMM INVEST, în prima lună de la lansarea acestora, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Ministerul Finanțelor, prin FNGCIMM, a aprobat un număr de peste 2.016 garanții,  în valoare de peste un miliard de lei, pentru credite în valoare de 1.219.051.695 lei, în prima lună de la lansarea programului guvernamental care sprijină și încurajează investițiile în economia românească. 

Programul IMM INVEST ROMÂNIA rămâne cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. Într-o lună au fost acordate 1.649 garanții în valoare de  peste 996 de milioane lei, asigurându-se astfel finanțarea rapidă pentru capital de lucru sau pentru investiții.


“IMM INVEST reprezintă cel mai eficient program guvernamental, care atestă că intervenția guvernului în economie este benefică și necesară, iar prin astfel de instrumente se asigură IMM-urilor accesul rapid la finanțare, fiind un program  extrem de util pentru companiile din toate domeniile de activitate. Facilitățile de garantare și subvenționarea costurilor finanțării reprezintă argumente puternice pentru a apela la un credit prin acest program guvernamental. Monitorizarea constantă a Programelor guvernamentale de garantare, pe care o facem pentru a ne asigura de calibrarea corectă a măsurilor pe care le implementăm, ne indică acest lucru și ne arată că există o cerere consistentă pentru finanțările cu garanții de stat.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Transporturile și construcțiile, cele mai finanțate zone

Cele mai multe garanții au fost accesate în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, în construcții, în sectoarele comerț cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de construcție și a echipamentelor sanitare, comerțul cu amănuntul și în comerțul cu autoturisme și autovehicule. În anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei.

Prin subprogramul AGRO IMM INVEST au fost acordate 322 de garanții, în valoare de 182.440.034 lei, cele mai multe solicitări venind din sectorul primar al Cultivării cerealelor, urmat de procesarea-fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, de activități în ferme mixte, creșterea păsărilor și fabricarea produselor din carne. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO IMM INVEST au fost acordate 2.500 de credite, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM a depășit 2,1 miliarde lei, la o finanțare de peste 2,6 miliarde lei.

Plafonul de garanții de stat pentru anul 2022 este de 10 miliarde lei, din care jumătate pentru AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei de care pot beneficia 48.726 de antreprenori. Perioada până la care se pot depune cereri de finanțare a fost prelungită până la 30 iunie 2022.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: