vineri

17 mai, 2024

25 octombrie, 2023

Compania Meta, care are în componență și rețelele de socializare Instagram și Facebook, preferate de copii și adolescenți, a fost dată în judecată de mai bine de jumătate dintre statele americane, pentru că provoacă în mod deliberat dependență. Cele 33 de state care au sesizat instanța acuză Meta că provoacă intenționat dependența copiilor și adolescenților de platformele sociale, pentru a-și crește veniturile.

„Meta a profitat de suferința copiilor prin proiectarea intenționată a platformelor sale cu caracteristici manipulative care îi fac pe copii dependenți de platformele acestei companii și duc la scăderea stimei de sine”, a declarat Letitia James, procurorul general al New York-ului, unul dintre statele implicate în procesul federal. „Companiile de social media, inclusiv Meta, au contribuit la o criză națională de sănătate mintală a tinerilor și trebuie să fie trase la răspundere,” a mai spus Letitia James.

Statele respective, printre care se numără și California, au prezentat în plângerea înregistrată în instanță mai multe studii științifice ce dovedesc apariția unor tendințe suicidare la adolescenții vulnerabili, în urma utilizării canalului Instagram, relatează CNN.


Concluziile cercetărilor mai arată că adolescenții și copiii ajung să folosească în mod compulsiv rețelele de socializare și devin dependenți. Acest comportament provoacă depresie, anxietate și insomnie.

„Pentru a-şi creşte profiturile, Meta a indus publicul în eroare, în mod repetat, în legătură cu pericolele substanţiale,care decurg din produsele sale. A ascuns modalităţile prin care Instagram şi Facebook exploatează şi manipulează utilizatorii cei mai vulnerabili, adolescenţii şi copiii”, a declarat Rob Bonta, procuror general al statului California.

Și statul Florida a dat în judecată Meta, într-un proces federal distinct, acuzând că Meta a indus în eroare utilizatorii cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate la care se expun cei care folosesc produsele sale.

Colectarea datelor copiilor sub 13 ani, fără consimțământul părinților

Meta este acuzată că a încălcat o serie de reglementări privind  protecția consumatorilor, precum și o lege federală privind confidențialitatea copiilor, cunoscută sub numele de COPPA, ce interzice companiilor să colecteze datele personale ale copiilor sub 13 fără acordul părinților.


Într-un comunicat de presă, compania Meta s-a declarat dezamăgită de demersul din instanță și a explicat că platformele de socializare au 30 de funcții care asigură protecția copiilor și oferă sprijin părinților pentru a utiliza filtre.

Ancheta, declanșată în 2021

Valul de procese este rezultatul unei investigații multistatale, declanșată în 2021, a explicat procurorul general din Colorado, Phil Weiser, la o conferință de presă organizată marți.

Ancheta a început după ce Frances Haugen, whistleblower, a prezentat zeci de mii de documente interne ale companiei ce arată că Facebook cunoștea impactul negativ pe care produsele sale l-ar putea fi putut avea asupra sănătății mintale a tinerilor.

„Știm că au fost luate decizii, o serie de decizii pentru a face produsul din ce în ce mai adictiv”, a declarat procurorul general din Tennessee, Jonathan Skrmetti. „Ceea ce ne dorim este ca Meta să anuleze asta, să ne asigurăm că nu exploatează aceste vulnerabilități la copii noștri,” a adăugat acesta.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: