sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 decembrie, 2022

Compania americană Meta urmează să fie amendată de UE pentru încălcarea normelor europene de confidențialitate de către cele trei rețele sociale deținute: Facebook, WhatsApp și Instagram.

Politico anunță că organismul european de reglementare a confidențialității, Consiliul European pentru Protecția Datelor, urmează să emită luni decizii care vizează cele trei platforme, după care autoritatea principală de reglementare a Meta din Irlanda va emite o decizie finală în termen de o lună.

Detaliile și valoarea posibilă a sancțiunii vor rămâne secrete până atunci, dar cele trei amenzi însumate s-ar putea ridica la peste 2 miliarde de euro.


Cifra este dedusă din declarațiile financiare ale Meta și ar stabili un nou record al amenzilor dictate împotriva unei companii în baza Regulamentului Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR).

Meta a provizionat 3 miliarde euro pentru plata amenzilor

Potrivit dosarelor din Irlanda, Meta a alocat 3 miliarde de euro pentru plata amenzilor dictate de UE în 2022 și 2023.

Instagram, platformă a Meta, a primit deja o amendă de 405 milioane de euro în septembrie pentru încălcarea drepturilor copiilor, iar Facebook a acumulat până acum 282 de euro milioane de euro în penalități pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor.

Deciziile Consiliul European pentru Protecția Datelor au la bază plângeri depuse de activistul austriac Max Schrems, care acuză compania că nu are temeiuri legale adecvate pentru a procesa datele a milioane de europeni.

Miză importantă pentru compania americană


Dacă deciziile finale vor invalida argumentul Meta conform căruia procesează date ca parte a unui contract cu utilizatorii, compania ar trebui să caute un alt temei legal pentru modelul său de afaceri.

Cazurile deschise împotriva companiilor Big Tech americane au dezvăluit fisuri adânci între organele de supraveghere a datelor din Europa. Comisia irlandeză pentru protecția datelor a susținut în mare măsură argumentul Meta, care pretinde că are nevoie de date pentru a îndeplini un „contract” cu utilizatorii săi pentru a le oferi reclame personalizate.

Pe de altă parte, autoritatea norvegiană pentru protecția datelor a spus că interpretarea irlandeză face legea europeană privind protecția datelor „inutilă”.

Meta se confruntă în continuare și cu o anchetă în curs de desfășurare, de mare profil, cu privire la transferurile de date ale europenilor în S.U.A.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: