vineri

26 aprilie, 2024

25 martie, 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit joi seara UE pentru sprijinul pe care îl acordă țării sale, dar a și reproșat liderilor că au acționat ”cam târziu” pentru a-l opri pe Vladimir Putin să pornească la război.

Liderii UE și președintele american Joe Biden s-au reunit joi în 3 sesiuni separate (NATO, G7 și Consiliul European) pentru a stabili cât de mult mai pot presa Moscova să oprească invazia brutală a Ucrainei. Există însă semne clare că nu există unitate în interiorul UE pentru un pachet decisiv de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Pachet care să conțină blocarea importurilor de energie din Rusia

În aceste condiții, scrie Euractiv, este posibil ca SUA și Regatul Unit să continue cu propriul set de sancțiuni mai dure.

Opinia lui Volodimir Zelenski despre Ungaria lui Viktor Orban


Într-un nou discurs emoționant adresat liderilor occidentali, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii le-a spus liderilor UE că războiul cu Rusia este și o ciocnire a valorilor, una în care Ucraina s-a dovedit a fi demnă de a fi membru al Uniunii Europene.

„Sunt lumi diferite, noi și ei. Sunt valori diferite, o atitudine diferită față de viață. Armata rusă nu știe ce este demnitatea. Ei nu știu ce este conștiința. Ei nu înțeleg de ce prețuim atât de mult libertatea noastră. Libertatea determină cum va trăi țara. Și cine vrea să fie în Europa”, a spus președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a mulțumit liderilor pentru sprijinul unitar al UE pentru Ucraina, dar a mai spus că UE a întârziat să impună sancțiuni Rusiei. El a mulțumit Germaniei pentru blocarea gazoductului Nord Stream 2, adăugând: „Dar a fost și puțin cam târziu”.

„Și acum, voi și cu mine, pregătim aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. „Aici spun: Nu întârziați. Vă rog. În această lună care a trecut ați comparat aceste lumi și ați văzut totul. Cine merită ce. Și că Ucraina ar trebui să fie în UE în viitorul apropiat.”


Președintele ucrainean a vorbit apoi mai personal, adresându-se pe rând țărilor și liderilor. Statele membre au fost oarecum clasificate în prieteni/aliați siguri și prieteni ”pe care Ucraina speră că se poate baza”. Singura tușă dură a apărut în apelul către Ungaria.

„Ungaria… vreau să rămân aici și să fiu sincer. O dată pentru totdeauna. Trebuie să decizi singur cine ești. Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta de mai multe ori. Îți ador orașul și oamenii. Ați avut momente tragice în viață. Am fost pe malul Dunării și am văzut acest memorial… pantofi pe malul Dunării… este despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, tu știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării să înțelegi.”

Ce s-a întâmplat în prima zi a Consiliului

La finalul unei prime runde de discuții încheiate după miezul nopții, liderii UE și-au repetat angajamentele de sprijin pentru Ucraina.

Nici de această dată nu s-a ajuns la un acord asupra unor noi sancțiuni, mai dure, împotriva Rusiei sau a unei direcții rapide a Ucrainei către statutul de candidat.

În declarația lor comună de la sfârșitul zilei, liderii UE au afirmat:

„Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de poporul său, iar Consiliul European reafirmă Declarația de la Versailles, recunoscând aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei, așa cum se precizează în Acordul de Asociere”.

Uniunea Europeană ”va continua să ofere sprijin coordonat, politic, financiar, material și umanitar”, transmite comunicatul în care liderii UE se angajează să creeze un „Fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina”.

UE a mai promis să conlucreze cu parteneri internaționali pentru a strânge bani „pentru reconstrucția unei Ucraine democratice” după ce războiul se va termina. Este puțin probabil ca Ucraina să fie mulțumită de rezultatul summitului.

Ziua de vineri va fi consumată aproape în totalitate de discuțiile privind prețurile la energie din Europa și măsurilor care se pot lua pentru contracararea efectelor scumpirii energiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: