vineri

21 iunie, 2024

8 februarie, 2023

Statele Unite sunt “într-o poziție mai bună decât orice țară din lume” pentru a-și relansa economia în pofida efectelor războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID-19, a asigurat președintele Joe Biden marți la începutul discursului său despre “Starea Uniunii”, transmite miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Revenirea “Made in America” și a “locurilor de muncă bine plătite”: Biden, care intenționează să candideze din nou în 2024, a încercat în fața Congresului să transmită un mesaj de speranță și prosperitate economică unei Americi sumbre. Rară demonstrație de unitate într-o America extrem de divizată, intrarea sa în hemiciclu a fost, cu câteva excepții, întâmpinată de ovații în picioare. Biden a încercat, de asemenea, să abordeze subiecte susceptibile de a-i mobiliza pe americani, care, potrivit sondajelor, nu-l vor pe el sau pe Donald Trump pentru a doua oară președinte în 2024.

În acest discurs tradițional de politică generală, Joe Biden a promis că va lucra pentru cei “uitați” de creșterea economică.”De zeci de ani, clasa de mijloc a fost zdrobită”, s-a plâns el. “Locurile de muncă bine plătite mergeau în străinătate, fabricile se închideau”, a spus el.”Am venit să fac cu adevărat o diferență, să mă asigur că economia funcționează pentru toată lumea, astfel încât toată lumea să fie mândră de ceea ce face”, a spus el.


Joe Biden și-a menționat proiectele de lege menite să aducă acele locuri de muncă înapoi în America și a asigurat că, în pofida inflației îngrijorătoare, țara se află “într-o poziție mai bună” economic decât restul lumii. Președintele democrat a susținut că poate “termina treaba”, concretizând promisiunile care l-au adus la Casa Albă: să vindece “sufletul” Americii și “să unească țara”.

Totodată, președintele Biden a spus că America trebuie să “facă față” crizei climatice, numind-o “o amenințare existențială”. ”Avem obligația, nu față de noi înșine, ci față de copiii și nepoții noștri, de a îndeplini acest lucru și sunt mândru să văd că America în sfârșit face față provocării”.

Președintele a asigurat că democrația americană, deși afectată, așa cum a demonstrat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 de către susținătorii lui Donald Trump, “s-a conservat și este inviolabilă”.

Miliardarii trebuie supraimpozitați

Liderul american s-a declarat scandalizat de profiturile gigantice ale companiilor petroliere și a cerut o “taxă minimă” pentru miliardari. ”Sistemul fiscal nu este corect”, a declarat președintele SUA. “Propun să cvadruplăm taxa pe răscumpărările de acțiuni pentru a încuraja investițiile pe termen lung”, a propus el în timpul discursului.


Președintele a acuzat opoziția republicană că dorește “să ia economia ostatică”, în fața amenințărilor aleșilor de a nu vota în favoarea majorării plafonului datoriei, ceea ce ar arunca cea mai mare economie din lume în incapacitate de plată.”O parte din prietenii mei republicani doresc să țină economia ostatică… dacă nu aprob planurile lor economice”, a afirmat Biden.

Abordând un alt subiect sensibil, Joe Biden și-a reînnoit apelul pentru o legislație care să interzică puștile de asalt, un tip de armă foarte letală, folosită în crimele recente care au șocat publicul american.

America nu se poate sustrage de la problema violenței poliției, a susținut el, de asemenea. “Toți cei din această adunare trebuie să fim la înălțime, nu putem privi în altă parte. Să ne adunăm și să terminăm treaba vizând reforma poliției”, a afirmat președintele american.

De asemenea, președintele a promis că se va opune oricărei interdicții federale asupra dreptului la avort, pus sub semnul întrebării în multe state americane după o decizie a Curții Supreme în 2022.

Giganții tehnologii ”experimentează cu copiii noștri”

El i-a acuzat pe giganții tehnologiei că “experimentează cu copiii noștri” pentru a “ face profit”, spunând că aceștia vor trebui “să dea socoteală”.”Este timpul să adoptăm o lege, susținută de ambele părți, pentru a împiedica giganții tehnologiei să colecteze date personale despre copiii și adolescenții noștri”, a spus președintele, solicitând, de asemenea, interzicerea publicității direcționate către această categorie a publicului.

În privința politicii externe, Joe Biden a asigurat că SUA vor sprijini Ucraina “atât timp cât este nevoie” în fața invaziei ruse. Președintele a evidențiat rolul său de arhitect al răspunsului occidental față de agresiunea Rusiei, invitând congresmenii să o aplaude pe ambasadoarea ucraineană, prezentă în sală.”Ea nu reprezintă doar națiunea ei, ci și curajul poporului ei”, a spus președintele. Împreună cu NATO, SUA “au făcut față agresiunii conduse de Putin și au stat alături de poporul ucrainean”.

Președintele a promis că America “va acționa” dacă China îi amenință suveranitatea.”Așa cum am demonstrat săptămâna trecută, dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara și am făcut-o”, a declarat președintele american, o referire la balonul de spionaj chinez doborât deasupra teritoriului SUA.

Lista invitaților liderului de la Casa Albă oferă câteva informații. În hemiciclu au fost prezenți părinții lui Tire Nichols, tânărul afro-american care a murit după ce a fost bătut de poliție în Memphis, un cuplu de lesbiene și o femeie din Texas care era să moară în urma unui avort spontan după ce medicii au refuzat să o trateze de teamă să nu încalce o lege care restricționează avortul.

Deja în campanie electorală, Donald Trump a comentat în direct discursul lui Joe Biden pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.”Pare foarte enervat, țipă în microfon, în timp ce încearcă să fie conciliant”, l-a batjocorit el pe succesorul său.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: