marți

30 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2022

Casa Albă a anunțat joi că președintele Joe Biden se va întâlni luni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summit-ului G20. Este prima întâlnire față în față a celor doi de când Joe Biden a fost ales președinte.

Potrivit The Guardian, președintele Biden speră că întâlnirea îi va permite să construiască o”bază” pentru relațiile dintre cele două țări. Un înalt oficial al administrației americane a precizat însă că președintele Biden intenționează să transmită deschis preocupările SUA, inclusiv despre Taiwan și respectarea drepturilor omului.

SUA transmite Chinei: Dorim competiție, nu conflict

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a anunțat: „Liderii vor discuta despre eforturile de a menține și aprofunda liniile de comunicare”, precum și despre cum să „gestionăm în mod responsabil concurența și să lucrăm împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în planul provocărilor transnaționale”.


Relațiile SUA – China au scăzut în mandatul de președinte al lui Donald Trump, fiind în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, mai ales după călătoria din august a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan.

Într-o convorbire telefonică purtată în urmă cu 2 zile, miercuri, Joe Biden a spus că i-a transmis lui Xi Jinping că Statele Unite „doresc concurență, nu conflict” în relația cu China.

Cei doi președinți au vorbit la telefon de mai multe ori în ultimele 22 de luni, dar pandemia de Covid și aversiunea lui Xi față de călătoriile în străinătate i-au împiedicat să se întâlnească în persoană.

Coreea de Nord și Rusia, teme de discuție

Pe agenda de discuții se află și subiectul testelor intensificate cu rachete efectuate de Coreea de Nord, pe care SUA și aliații săi o consideră o amenințare tot mai mare pentru Asia de Est.


Washington dorește ca Beijing să facă presiuni asupra liderului nord-coreean să își restrângă activitățile beligeranteși să se angajeze în discuții privind denuclearizarea. „Acesta este un domeniu în care China și Statele Unite au o istorie de colaborare… s-a dovedit că putea lucra împreună. Așa cred că președintele va aborda tema, în acest spirit”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației americane.

Washington a luat notă, de asemenea, de remarcile „importante” ale lui Xi Jinping cu privire la ne utilizarea armelor nucleare în Ucraina, a adăugat oficialul care a precizat că SUA nu au niciun indiciu că Beijing trimite Rusiei arme pentru a le folosi în Ucraina sau că ajută Rusia să ocolească sancțiunile occidentale..

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că SUA vor informa Taiwan cu privire la rezultatele întâlnirii, cu scopul de a face Taipei să se simtă „în siguranță și confortabil” în ceea ce privește sprijinul SUA.

Bonnie Glaser, expert în Asia la German Marshall Fund, consideră că întâlnirea este o oportunitate de a reduce tensiunile, mai ales că Beijing a semnalat că vrea să evite o deteriorare suplimentară a relațiilor bilaterale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: