luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

„Bun venit într-o lume nouă, în care europenii vor plăti 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale”, amenință Dimitri Medvedev, într-un mesaj publicat pe Twitter după ce Berlinul a anunțat marți suspendarea ceritifcării gazoductului Nord Stream 2.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Prețul gazului a crescut cu 10%, după anunțul cancelarului german și a ajuns la 900 de dolari pentru mia de metri cubi, anunță Ria Novosti, preluată de Agerpres.


Marți dimineață, ministrul german al energiei, Robert Habeck, a decis retragerea solicitării de autorizare a conductei dintre Rusia și Germania. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a spus Scholz într-o conferință de presă la Berlin.

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

Imediat după anunțul Germaniei, Comisia Europeană a transmis că furnizarea de energie pentru Europa nu va fi afectată de blocarea proiectului Nord Stream 2, iar sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asigura că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc, iar UE are un plan de rezervă.

„Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat şefa executivului european.


Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 30 la sută de importurile de gaz din Rusia.

Vladimir Putin: „Livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, deși au crescut tensiunile cu Occidentul legate de Ucraina.

„Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, citat de dpa, agenție preluată de Agerpres.

Este imposibil ca gazul rusesc să fie înlocuit rapid din alte surse – ministrul Energiei din Qatar

Ministrul Energiei din Qatar, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic „imposibil” de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei.

„Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate”, a reiterat ministrul din Qatar la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

„Volumul de gaze de care are nevoie UE nu poate fi compensat de nimeni în mod unilateral, fără a perturba livrările către alte regiuni ale lumii”, a declarat ministrul qatarez de stat al energiei, Saad Sherida Al-Kaabi, potrivit Reuters.

„Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv al multor părţi”, a explicat acesta, după o întâlnire avută la Doha cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: