miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

Ursula von der Leyen și Charles Michel

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European au prezentat marți propunerile de sancțiuni pregătite ca replică la recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Donbas, propuneri printre care se numără și măsuri ce” vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, pieţele şi serviciile financiare ale UE„.

„Sancțiunile nu au efecte miraculoase. Dar sancțiunile rănesc economic și rănesc oamenii vizați”, a spus Borrell, subliniind că țările membre UE au decis să mai păstreze „muniție (…) pentru a răspunde noilor acțiuni din partea Rusiei”, pentru că „povestea nu s-a terminat”.

Pachetul conţine, conform unui comunicat comun al celor două instituții europene, următoarele tipuri de măsuri:

 • ce îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală
 • vizează băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii
 • vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, pentru a limita finanţarea politicilor agresive şi de escaladare a conflictului
 • vizează comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

UE este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluţiilor ulterioare, mai precizează comunicatul.

Concret:

 • înghețarea averilor și interzicerea vizelor îi vor viza în special pe cei 351 de deputați ruși ai Dumei care a aprobat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste.
 • „Sancțiunile vor viza și 27 de persoane și entități care contribuie la subminarea sau amenințarea integrității teritoriale a Ucrainei, a suveranității și a independenței acesteia”, a detaliat Josep Borrell, referindu-se la „acei actori din sectorul apărării care joacă un rol în invazia” țării, „cei care au lansat o campanie de dezinformare împotriva Ucrainei” și „băncile care finanțează oficialii ruși și alte operațiuni în aceste” teritorii separatiste.
 • UE intenționează să vizeze „relațiile economice dintre cele două regiuni și Uniunea Europeană”
 • și, în final, „capacitatea statului rus și a guvernului său de a accesa piața noastră financiară și piețele europene de capital pentru a-și refinanța datoria”

Ce urmează:

 • O reuniune informală a miniştrilor de Externe ai UE, prezidată de Înaltul Reprezentant, va avea loc marţi, la ora 16:00.
 • Ulterior, un prim pachet de sancţiuni va fi depus, oficial, mai târziu, marți după-amiază.
 • Organismele competente se vor reuni, apoi, pentru a finaliza, fără întârziere, conţinutul pachetului.

Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei este ilegală şi inacceptabilă, precizează comunicatul.

Totodată, încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaţionale ale Rusiei şi escaladează şi mai mult criza existentă.

Ambii preşedinţi salută unitatea constantă a statelor membre şi determinarea lor de a reacţiona cu fermitate şi rapiditate la acţiunile ilegale ale Rusiei, în strânsă coordonare cu partenerii internaţionali.

Ambii preşedinţi, susţinuţi de Înaltul Reprezentant, continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile de pe teren şi să se consulte cu ceilalţi colegi lideri ai UE, precum şi cu omologii internaţionali.


Uniunea rămâne pe deplin solidară cu Ucraina şi unită în sprijinul suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.
”Suntem alături de Ucraina şi vom continua să sprijinim statul ucrainean şi poporul său”, se arată în finalul comunicatului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: