vineri

26 aprilie, 2024

22 februarie, 2022

UPDATE:

”Rusia a decis să rupă o bucată dun Ucraina” – a declarat marți seară președintele Joe Biden, în prima ieșire de după decizia Rusiei de a trimite trupe în statele separatiste din Ucraina pe care le-a recunoscut. ”Ieri am înțeles clar că Vladimir Putin încearcă să rescrie istoria”.

”E o încălcare flagrantă a legilor Națiunilor Unite și e nevoie de un răspuns ferm” – a declarat președintele SUA. El a anunțat sancțiuni asupra datoriilor suverane ale Rusiei, în ce privește accesul la capital și asupra VEB și a Băncii Militare a Rusiei. ”Vor urma sancțiuni asupra economiei Rusiei” – a mai declarat Biden.


UPDATE:

Camera superioară a parlamentului rus a aprobat marţi seara, în unanimitate, cererea preşedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în susţinerea separatiştilor din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a fost recunoscută luni de către Moscova.

„Consiliul Federaţiei decide să aprobe cererea preşedintelui Federaţiei Ruse pentru utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse în afara teritoriului ţării, pe baza principiilor şi normelor general recunoscute ale dreptului internaţional. Numărul total de formaţiuni ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse, zonele de operare, sarcinile, perioada de staţionare în afara teritoriului Federaţiei Ruse sunt stabilite de preşedintele Federaţiei Ruse” – precizează decretul.

UPDATE:


NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei.

UPDATE:

Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice, nu vrea să reconstruiască URSS, iar Ucraina constituie o excepţie ce se explică prin faptul că se află sub control străin.

Liderul de la Kremlin l-a asigurat pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că nu vrea să reconstruiască un imperiu şi că a anticipat că vor exista „speculaţii” privind o astfel de intenţie a Rusiei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE:

Marea Britanie a anunţat sancţiuni împotriva a trei oligarhi apropiaţi de Kremlin şi a cinci bănci ruseşti

Miliardarii vizaţi sunt Ghennadi Timcenko, Boris Rotenberg şi nepotul acestuia Igor Rotenberg, a precizat premierul britanic Boris Johnson în parlament.

Băncile sancţionate sunt Rossia, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank, menţionează Reuters.

UPDATE:

Un comunicat comun al președinților Comsiei și Consiliului European anunță primele propuneri de sancțiuni, printre ele figurând și măsuri ce vizează capacitatea statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, pentru a limita astfel finanțarea politicilor agresive și de escaladare. (LINK-AICI)

UPDATE:

Germania anunță prin cancelarul Scholz că suspendă certificarea gazoductului Nord Stream 2. (LINK-AICI)

UPDATE:

Duma de Stat a aprobat în unanimitate decretele lui Putin de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. După o scurtă discuție, marți, toți cei 400 de parlamentari au votat pentru ratificarea acestora; zero abțineri, zero voturi împotrivă..

UPDATE:

Parlamentele autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk au ratificat marți acordurile cu Rusia pentru „prietenie, cooperare și asistență reciprocă”.

UPDATE:

Legislativul Rusiei urmează să confirme marți decizia Kremlinului de a recunoaște teritoriile autoproclamate din Lugansk și Donețk, deschizând calea pentru ca trupele ruse să ocupe oficial teritoriul ucrainean în ceea ce ei numesc o „misiune de menținere a păcii”.

Dar rămâne o întrebare cheie, pusă de The Guardian: în ce granițe va recunoaște Rusia cele două teritorii? Textul oficial care urmează să fie adoptat va arăta dacă Vladimir Putin se pregătește să lanseze o invazie mai largă în Ucraina.

Ambele republici susținute de ruși revendică teritorii ucrainene care nu sunt în prezent sub controlul lor. De exemplu, Republica Populară Donețk a spus că trebuie să controleze orașul Mariupol, care se află fără dubii pe partea ucraineană a liniei de conflict.

Dacă Rusia recunoaște aceste ambiții teritoriale extinse, atunci, în conformitate cu termenii tratatului pe care Putin l-a semnat luni cu separatiștii, este de așteptat să urmeze un nou război de cucerire susținut de Rusia.

Informația inițială:

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara un decret prin care ordonă forțelor armate ruse să asigure ”funcții de menținere a păcii” în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o luni seară, relatează agenția de presă TASS.

Decretele au fost demnate în baza votului dat în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, care a aprobat recunoașterea independenței celor două republici separatiste.

Luni seara, oficialii ucraineni au avertizat că trupele ruse ar fi intrat deja pe teritoriul separatist. Oficialii au spus că localnicii din orașul Makiivka, la 15 km vest de Donețk, condus de rebeli, au văzut ceea ce păreau a fi vehicule blindate rusești în mișcare.

Semnale că Rusia nu se oprește

Deputatul rus Leonid Kalașnikov, care prezidează Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri post-sovietice, a declarat că Rusia va recunoaște independența întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, potrivit jurnalistului Pjotr Sauer de la The Moscow Times.

În prezent, doar o treime din aceste teritorii este controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

Separațiștii susținuți de ruși din regiunile Donețk și Lugansk – cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas – s-au desprins de controlul guvernului ucrainean în 2014 și s-au autoproclamat „republici populare” independente, nerecunoscute până acum.

De atunci, Ucraina spune că aproximativ 15.000 de oameni au fost uciși în lupte. Rusia neagă că este parte a conflictului, dar i-a susținut pe separatiști în numeroase moduri, inclusiv prin sprijin militar ascuns, ajutor financiar, aprovizionare cu vaccinuri Covid-19 și eliberarea a cel puțin 800.000 de pașapoarte rusești pentru rezidenți.

Moscova a negat întotdeauna planul de a invada Ucraina.

Reuniune a Consilului de Securitate ONU, luni noaptea

Ucraina a solicitat o reuniune de urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din cauza acțiunilor ilegale ale Rusiei.

Rusia, care prezidează în prezent consiliul de securitate, a încercat să organizeze ședința cu ușile închise, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea membrilor consiliului. Aceeași majoritate a criticat cu fermitate acțiunile Moscovei. În premieră, chiar și 3 state africane – Kenia, Gabon și Gana – au denunțat acțiunile agresive ale Rusiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: